Održan seminar o procesima europskih integracija s temom „European Diplomacy Facing Security Challenges“ u Dubrovniku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel u Hrvatskoj organizirala  je XXV. Zajednički seminar o procesima europskih integracija s temom „European Diplomacy Facing Security Challenges ” od 09. do 12. listopada 2023. godine u Dubrovniku.
Seminar je namijenjen diplomatima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe kojima omogućuje uvid u aktualna kretanja u svijetu te promjene u procesima europskih integracija kao i neposrednu razmjenu znanja i iskustava sadašnjih država članica Europske unije i (potencijalnih) država kandidatkinja. Ove godine je naglasak rasprave stavljen na sigurnosne izazove i aktualnosti u Europi i svijetu.
 
Seminar su otvorili ravnateljica Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Lada Muraj i regionalni predstavnik Zaklade Hanns Seidl Klaus Fiesinger.
Na uvodnom izlaganju se veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Nj.E. Juan González-Barba Pera osvrnuo na pitanje europskog identiteta navodeći primjere iz povijesti Europe kojima je slikovito prikazao koliko je i samo proširenje povezano s europskim identitetom.
Ravnatelj Uprave za multilateralu i globalna pitanja MVEP-a Sebastian Rogač je u kontekstu sve većih globalnih izazova i prijetnji miru dao pregled izazova za Europu iz perspektive Hrvatske kao srednjoeuropske i mediteranske zemlje. 
Predavanje su tijekom seminara također održali zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, podpredsjednik Komisije za međunarodne i europske odnose  Nacionalnog vijeća Slovenije David Klobasa, načelnik Sektora za JIE i proširenje MVEP-a Matija Očuršćak, savjetnik ministra MVEP-a Krešimir Kopčić, Sandro Knezović iz IRMO-a, Đana Luša, zamjenica dekana Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu te Mišo Mudrić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Tijekom seminara sudionici su aktivno sudjelovali u stručnoj raspravi i na radionicama razmjenjujući iskustva i pozicije država iz kojih dolaze. I ove godine su imali prigodu sudjelovati u specijalističkim diplomatskim radionicama o pregovaranju i pregovaračkim tehnikama koje su vodile Aleksandra Markić Boban, voditeljica ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu i zamjenica dekana Đana Luša te o digitalnim alatima u diplomatskoj praksi koji je održala načelnica Diplomatske akademija MVEP-a Lada Muraj.
Na seminaru je sudjelovalo 20 diplomata iz zemalja Europske unije i jugoistočne Europe.