Članovi obitelji građana EU/EGP/ Švicarske - vize

Članovi obitelji državljana država članica Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske, koji su državljani trećih zemalja, ostvaruju pravo na slobodno kretanje u skladu s Direktivom 2004/38/EZ od 29. travnja 2004. godine koju je Republika Hrvatska prenijela u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Član obitelji državljanina države članice EGP/Švicarske može putovati bez kratkotrajne vize u Hrvatsku ako ima valjanu putovnicu i valjanu iskaznicu naziva “Boravišna iskaznica za člana obitelji građana Unije” (“Residence card of a family member of a Union citizen”) te ako putuje u pratnji ili se pridružuje članu obitelji koji je državljanin države članice EGP/Švicarske.

Ako član obitelji državljanina države članice EGP/Švicarske nema takvu iskaznicu, potrebna mu je hrvatska kratkotrajna viza.

U slučajevima kada članovi obitelji državljana država članica EGP/Švicarske putuju s ili se pridružuju članu obitelji koji je državljanin države članice EGP/Švicarske, a trebaju kratkotrajnu vizu, dodjeljuje se prioritetni termin za predaju zahtjeva izravno u Veleposlanstvu. Takvi se zahtjevi obrađuju po žurnom postupku i bez naplate vizne pristojbe uz predočenje minimalne dokumentacije: obrazac zahtjeva za vizu, valjana putovnica, fotografija i dokaz o obiteljskoj vezi s državljaninom države članice EGP/Švicarske.

Za sve ostale svrhe putovanja, tj. kada ne putuju s ili se ne pridružuju članu obitelji koji je državljanin države članice EGP/Švicarske, proces zaprimanja i obrade zahtjeva za kratkotrajnu vizu je uobičajen te se naplaćuje vizna pristojba.

Tekst Direktive 2004/38/EZ možete pogledati ovdje: 
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32004L0038&qid=1444653422237&from=HR