Upozorenja

Država:

Katar

05.03.2023.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
 • Putovnica mora vrijediti najmanje šest mjeseci na dan ulaska u Državu Katar.
   
  Prije putovanja OBAVEZNO u mobitel pohraniti fotografiju putne isprave (stranica sa osobnim podacima) i osobne iskaznice! Navedeno je potrebno u slučaju gubitka putne isprave i brže izrade putnog lista za povratak u Republiku Hrvatsku.
   
  Putnici trebaju biti svjesni potencijalne prijetnje globalnog terorizma i mogućnosti reakcije na razvoj događaja u regiji.
   
  Savjetujemo da se grupe i državljani Republike Hrvatske koji putuju u Katar odmah po dolasku jave Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Dohi.
   
  Ulazak u Katar
   
  Hrvatski državljani trebaju vizu za ulazak u Katar. Turistička viza može se dobiti pri ulasku u zemlju. Potrebna je rezervacija smještaja i povratna avio-karta.
  Informacija: https://visitqatar.com/intl-en/practical-info/visas
   
  OBAVEZNO je posjedovati katarsko putno-zdravstveno osiguranje jer bez navedenoga Qatar Airways ne dozvoljava ukrcaj u avion. Ili ako se putuje drugom avio-kompanijom isto se traži prilikom ulaska u Državu Katar.
  Informacija: https://www.moph.gov.qa/english/derpartments/policyaffairs/hfid/Pages/Health-Insurance-Scheme.aspx
   
  U Državu Katar može se ući i sa Hayya karticom do 24. siječnja 2024. godine, uz posjedovanje svega gore navedenoga. Ako se putuje u privatni posjet, odnosno ako se radi o privatnom smještaju kod obitelji i prijatelja, isto se prijavljuje putem internetskog portala Hayya. https://hayya.qatar2022.qa/en/web/hayya/faq
   
  PRAVILA U SLUČAJU COVID-19
   
  Od 18 sati po katarskom vremenu u utorak, 3. siječnja 2023., svi putnici koji dolaze iz Kine (bez obzira na status cijepljenja/imunosti) dužni su posjedovati negativan rezultat PCR testa.
  Putnici u tranzitu iz Kine moraju donijeti negativan PCR test samo ako napuštaju zračnu luku i ulaze u Katar. Iste mjere opreza vrijede i za one koji dolaze iz Hong Konga.
   
  1. Putnici su dužni upoznati se sa svim promjenama politike putovanja i povratka putem službenih izvora i web stranica prije planiranja putovanja u Državu Katar.
  2. Putnici se moraju pridržavati mjera koje su na snazi u Državi Katar za ograničavanje širenja COVID-19 u svakom trenutku.
  3. Karantena više nije obavezna za sve putnike koji dolaze iz inozemstva, međutim, putnici koji su pozitivni na COVID-19 nakon dolaska u Katar moraju proći mjere samoizolacije u skladu s procedurama koje se primjenjuju u Državi Katar.
  4. Državljani i rezidenti Države Katar više nisu dužni raditi brzi antigenski test (niti PCR) po dolasku u državu Katar.​
  5. Putnici više ne moraju imati potvrdu o lančanoj reakciji polimerazom (PCR) ili brzom antigenskom testu prije putovanja u Državu Katar.​
  6. Od 1. studenog 2022., posjetitelji koji ulaze u Katar ne trebaju se unaprijed registrirati na zdravstvenoj aplikaciji Ehteraz prije dolaska.
   
  Info na web stranici Ministarstva javnog zdravstva: https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx
   
  EHTERAZ aplikacija:
   
  Aplikacija Ehteraz je obavezna pri ulasku u sve državne i privatne zdravstvene ustanove u Državi Katar.
  Da bi se skinula aplikacija Ehteraz potrebno je sljedeće:
  • SIM kartica jednog od katarskih pružatelja usluga (Ooredoo ili Vodafone) ili međunarodna SIM kartica.
  • Mobilna internetska veza.
  • Pametni telefon trebao bi podržavati Android 6, novije verzije ili IOS 13.5 i novije verzije.
  • Preuzmite i instalirajte aplikaciju na mobitel putem Google Playa, Apple App Storea ili bilo koje online tražilice.
  • SIM kartice i pametni telefoni dostupni su za kupnju u međunarodnoj zračnoj luci Hamad i na graničnom prijelazu Abu Samra ako ih putnik ne posjeduje prije dolaska.
  ​Potpuno cijepljene osobe u Katru imat će zlatni okvir oko svog zdravstvenog statusa na Ehterazu.​
  Zdravstveni status za građane, rezidente, posjetitelje koji su primili cjepivo izvan Katra ostat će zelen bez zlatnog okvira dok se njihovi podaci o cjepivu ne ažuriraju u sustavu ili putem Overseas Vaccine Portala (www.ehteraz.gov.qa ).
  Zdravstveni status na aplikaciji Ehteraz ostat će crven tijekom cijelog razdoblja izolacije, sve do kraja razdoblja izolacije.​
  Iz ove mjere isključeni su diplomati, vlasnici administrativnih iskaznica i VIP posjetitelji koji dolaze u službene državne posjete.​
   
   
  DOBRO JE ZNATI ZA VRIJEME BORAVKA U DRŽAVI KATAR.
   
  Ne zaboravite da su važni aspekti svakodnevnog života u Katru zbog zakona i kulture drugačiji od onoga na što smo navikli u Republici Hrvatskoj.
  Aktivnosti kao što su prosvjedi, okupljanja velikih grupa, vjersko politiziranje ili zagovaranje ateizma i govor koji kritizira katarsku vladu ili religiju Islam, mogu biti kazneno gonjeni u Katru. Katar dopušta neke nemuslimanske vjerske običaje u točno definiranom području kao što je vjerski kompleks u Dohi, ali sve vjere nisu jednako tretirane.
  Mnogi javni prostori u Katru imaju pravila odijevanja koja zahtijevaju da i muškarci i žene pokriju ramena, prsa, trbuh i koljena te da uske tajice budu pokrivene dugom košuljom ili haljinom. Ovi standardi odjeće mogu se razlikovati od susjedstva do objekta.
  Neki lijekovi na recept i lijekovi bez recepta iz Hrvatske nisu dostupni ili su ograničeni u Katru. Potvrdite legalnost svojih lijekova prije nego što ih pokušate unijeti u Katar, posebno stvari poput stimulansa i jakih lijekova protiv bolova. Trebali biste putovati s kopijom svog recepta, ako je primjenjivo, i razgovarati o planu zdravstvene zaštite sa svojim liječnikom prije putovanja.
  Izvanbračni spolni odnosi u Katru su ilegalni. Trudnice moraju predočiti vjenčani list kako bi dobile prenatalnu skrb u medicinskim ustanovama u Katru. Neudane trudnice i žrtve seksualnog napada trebale bi se posavjetovati s Veleposlanstvom RH prije traženja skrbi. Homoseksualnost je u Katru kriminalizirana.
  Novinari, uključujući neovisne kreatore sadržaja i blogere, trebaju posebne vize i dopuštenja za korištenje opreme za fotografiranje i video snimanje ili za vođenje intervjua ili izvještavanje unutar Katra. Ne postoji pravno jamstvo slobode tiska ili slobode izražavanja u Katru. Za pitanja u vezi s vođenjem medijskih i novinarskih aktivnosti u Katru tijekom Svjetskog prvenstva, Vrhovni odbor za isporuku i naslijeđe stvorio je medijski portal, dostupan na: https://media.qatar2022.qa/
  Alkohol je legalan u Katru, ali je strogo reguliran i dostupan samo na ograničenim lokacijama, odraslim nemuslimanima koji nisu Katarci stariji od 21 godine. Javno opijanje može uzrokovati pravne posljedice, uključujući deportaciju. Neka mjesta koja poslužuju alkohol mogu odbiti ulazak ili uslugu posjetiteljima za koje vjeruju da su muslimani, bez obzira na njihovu stvarnu vjeru, nacionalnost ili osobni izbor. Međutim, većina hotela i restorana koji poslužuju međunarodne posjetitelje poslužit će alkohol gostima starijim od 21 godine, uključujući i uslugu posluge u sobu.
  Sve droge koje su ilegalne u Hrvatskoj također su ilegalne u Katru. Osuđeni prijestupnici mogu očekivati duge zatvorske kazne i velike novčane kazne.
   
  KONTAKTI U DRŽAVI KATAR
   
  Ako zovete sa SIM kartice koja nije iz Katra, trebate birati +974
  Hitne službe (policija, vatrogasci, hitna pomoć): 999
  Opća bolnica Hamad: 4439 5777
  AA pomoć na cesti: 3003 1241
  Katarska turistička linija: 10

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Državi Katar
nerezidentno pokriva: Sultanat Oman

Telefon: + 974 44 835 188, + 974 44 835 224

Fax: + 974 44 835 175

Adresa:

Wadi Al Humra 807 St.
Saha 96, building no. 3
Al Dafna Area
Doha, Qatar
P.O. Box 23150

Email: croemb.doha@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/qa


Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).