Upozorenja

Država:

Katar

20.11.2022.

 • PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA
  • SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO 2022.

   ·         Svjetsko prvenstvo u nogometu održat će se u Katru od 20. studenog do 18. prosinca 2022. godine.
   ·         Provjera putne isprave! Putna isprava treba važiti 6 mjeseci nakon planiranog odlaska iz Države Katar!
    
  Prije putovanja OBAVEZNO u mobitel pohraniti fotografiju putne isprave (stranica sa osobnim podacima) i osobne iskaznice! Navedeno je potrebno u slučaju gubitka putne isprave i brže izrade putnog lista za povratak u Republiku Hrvatsku.
   
  HAYYA ID (hayya – هيا – dođi)
   
  Od 1. studenog do 23. prosinca 2023. u Državu Katar će se ulaziti bez vize, ali sa Hayya karticom. Tko neće imati Hayya karticu, neće moći ući u Državu Katar u navedenom
  razdoblju. Od 23. prosinca ne može se ući sa Hayya karticom. Oni koji već imaju Hayya karticu mogu ostati u Katru do 23. siječnja 2023.
   
  VAŽNO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Državi Katar ne sudjeluje u organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva, ne bavi se registriranjem Hayya kartica niti tehničkim problemima oko istih. Ukoliko ima tehničkih problema oko Hayya kartice potrebno se obratiti na ovaj kontakt:
  Hayya Help Desk: info@hayya.qa 
  telefon (pozivi iz Katra): 800 2022
  telefon (međunarodni pozivi): +974 4441 2022
   
  Nakon kupnje ulaznica za Svjetsko prvenstvo, navijači se trebaju prijaviti za Hayya karticu. Uz broj ulaznice, navijačima su potrebni i podaci o smještaju i osobni podaci da bi dobili Hayya karticu. Nakon odobrenja, digitalna verzija kartice bit će dostupna u mobilnoj aplikaciji Hayya. Hayya digitalna kartica također će biti dostupna u fizičkom obliku za navijače i moći će se preuzeti na sabirnim mjestima, ali digitalna je dovoljna.
  Digitalna kartica Hayya omogućit će navijačima ulazak u zemlju, na stadione i pruža besplatan pristup uslugama javnog prijevoza (metro, autobusi koji će voziti navijače od zračnih luka/graničnih prijelaza do različitih destinacija).
  Aplikacija Hayya sadrži sve informacije koje su potrebne navijačima za vrijeme boravka u Državi Katar.
  Prijava za Hayya karticu: https://hayya.qatar2022.qa/
  Servisni centar za Hayya karticu u Državi katar otvoren je u Areni Ali Bin Hamad Al Attiyah i pruža sve informacije i pomoć oko Hayya ID navijačima. Tu će navijači moći, ako žele, isprintati svoju Hayya ID. Centar je otvoren od 10 do 22 sata svaki dan i od 14 do 22 sata petkom, do 23. siječnja 2023.
  Portal Hayya prihvaća rezervacije smještaja napravljene na drugim web stranicama za navijače koji dolaze iz inozemstva

  Više o Hayya kartici (PDF)
   
  Vodič za navijače (PDF)

  Hayya with Me (1+3) - omogućuje međunarodnim vlasnicima kartice Hayya da pozovu do tri navijača bez ulaznice. Navedeno je primjenjivo samo na odobrene vlasnike kartice Hayya u dobi od 18 ili više godina koji su se prijavili koristeći broj ulaznice za Svjetsko prvenstvo. Navijači bez ulaznice koji se prijavljuju putem vaučera 'Hayya sa mnom (1+3)' mogu biti bilo koje dobi. Moraju imati važeću putovnicu i ne mogu biti nositelji katarske osobne iskaznice. Također moraju potvrditi svoj smještaj u Katru tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva. Za navedeno se plaća nepovratna naknada od 500 katarskih rijala (141 EUR). Naknada se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina. Dozvola za ulazak u Katar dobiva se putem e-maila.
   
  Sa Hayya karticom moguće je još ući i u sljedeće države:
   
  1. KRALJEVINA SAUDIJSKA ARABIJA
   
  Nositelji Hayya kartice moći će ući besplatno u KSA koristeći saudijsku namjensku vizu.
  Viza sa više ulazaka omogućuje vlasnicima Hayya kartice da ostanu u KSA do 60 dana bez prethodnog ulaska na Svjetskog nogometno prvenstvo.
  Hayya with Me (1+3) omogućuje vlasniku Hayya kartice da uđe u KSA sa tri dodatna prijatelja ili člana obitelji.
  Podnošenje zahtjeva za e-vizu i ostale informacije: https://www.visitsaudi.com/en
   
  1. UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI
   
  Nositelji Hayya kartice moći će aplicirati online za multi vizu na 90 dana u UAE po smanjenoj cijeni od 153,47 AED (42 EUR). Nakon 90 dana moguće je produžiti vizu uz regularnu cijenu. Obavezno je posjedovanje putno-zdravstvenog osiguranja.
  Online podnošenje zahtjeva za vizu putem nadležne Savezne uprave za identitet, državljanstvo, carinu i sigurnost luka (ICP): https://smartservices.icp.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html#/dashboard
   
  1. SULTANAT OMAN
   
  Kraljevska omanska policija (ROP) objavila je da će se moći podnijeti zahtjev za besplatnu vizu za nositelje Hayya kartice. Viza će vrijediti 60 dana i moći će se dva puta online produžiti.
  Podnošenje zahtjeva: https://www.rop.gov.om/english/
   
  PRAVILA U SLUČAJU COVID-19
   
  Navijači koji prisustvuju ovogodišnjem FIFA Svjetskom prvenstvu mole se da se upoznaju s katarskim pravilima putovanja i povratka u slučaju bolesti COVID-19, koju je ažuriralo Ministarstvo javnog zdravstva, a stupila su na snagu 1. studenog 2022. godine u 18:00 po katarskom vremenu:
  https://covid19.moph.gov.qa/EN/travel-and-return-policy/Pages/default.aspx
  • Putnici su dužni upoznati se sa svim promjenama politike putovanja i povratka putem službenih izvora i web stranica prije planiranja putovanja u Državu Katar.
  • Putnici se moraju pridržavati mjera koje su na snazi u državi Katar za ograničavanje širenja COVID-19 u svakom trenutku.
  • Karantena više nije obavezna za sve putnike koji dolaze iz inozemstva, međutim, putnici koji su pozitivni na COVID-19 nakon dolaska u Katar moraju proći mjere samoizolacije u skladu s procedurama koje se primjenjuju u Državi Katar.
  • Građani i rezidenti Države Katar više nisu dužni raditi brzi antigenski test (niti PCR) po dolasku u Državu Katar.​
  • Putnici više ne moraju nositi potvrdu o lančanoj reakciji polimerazom (PCR) ili brzom antigenskom testu prije putovanja u Državu Katar.​
  • Od 1. studenog 2022., putnici koji ulaze u Katar ne trebaju se unaprijed registrirati na zdravstvenoj aplikaciji Ehteraz prije dolaska.
  Navijači trebaju imati na umu da su maske obavezne:
  •​ Unutar zdravstvenih ustanova
   
  EHTERAZ aplikacija:
   
  Aplikacija Ehteraz je obavezna pri ulasku u sve državne i privatne zdravstvene ustanove u Državi Katar.
  Da bi se skinula aplikacija Ehteraz potrebno je sljedeće:
  • SIM kartica jednog od katarskih pružatelja usluga (Ooredoo ili Vodafone) ili međunarodna SIM kartica.
  • Mobilna internetska veza.
  • Pametni telefon trebao bi podržavati Android 6, novije verzije ili IOS 13.5 i novije verzije.
  • Preuzmite i instalirajte aplikaciju na mobitel putem Google Playa, Apple App Storea ili bilo koje online tražilice.
  • SIM kartice i pametni telefoni dostupni su za kupnju u međunarodnoj zračnoj luci Hamad i na graničnom prijelazu Abu Samra ako ih putnik ne posjeduje prije dolaska.
  ​Potpuno cijepljene osobe u Katru imat će zlatni okvir oko svog zdravstvenog statusa na Ehterazu.​
  Zdravstveni status za građane, rezidente, posjetitelje koji su primili cjepivo izvan Katra ostat će zelen bez zlatnog okvira dok se njihovi podaci o cjepivu ne ažuriraju u sustavu ili putem Overseas Vaccine Portala (www.ehteraz.gov.qa ).
  Zdravstveni status na aplikaciji Ehteraz ostat će crven tijekom cijelog razdoblja izolacije, sve do kraja razdoblja izolacije.​
  Iz ove mjere isključeni su diplomati, vlasnici administrativnih iskaznica i VIP posjetitelji koji dolaze u službene državne posjete.​
   
  DOLAZAK U DRŽAVU KATAR
   
  1. MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA HAMAD
   
  Metro (podzemna željeznica) – putnici koji stižu u međunarodnu ZL Hamad mogu ići crvenom linijom izravno u središte Dohe sa stanice podzemne željeznice Hamad Intl Airport T1.
  Putnici mogu kupiti putnu kartu na bilo kojoj stanici. Od 10. studenog do 23. prosinca 2022. vlasnici karata mogu koristiti svoju digitalnu karticu Hayya Card za besplatno putovanje metroom.
  Metro ima dizala, prostor za korisnike invalidskih kolica i naknade za pse vodiče. Provjerite kod Qatar Rail prije putovanja. Dodatne informacije, uključujući radno vrijeme, cijene karata i detalje o načinu plaćanja putovanja, dostupne su na web stranici ili aplikaciji Qatar Rail: https://www.qr.com.qa/home
  Autobusi – bit će dostupni Karwa autobusi (državni), boje mente. Pametne kartice dostupne su na automatima u zračnoj luci i kod vozača autobusa nakon ukrcaja. Preporučamo korištenje besplatnih usluga shuttle busa, ako vaš smještaj nudi ovu uslugu. Od 10. studenog do 23. prosinca 2022. vlasnici karata mogu koristiti svoju digitalnu karticu Hayya Card za besplatno putovanje javnim autobusima.
  Autobusni kolodvori imaju dizala, prostor za korisnike invalidskih kolica i naknade za pse vodiče. Posjetite web stranicu Mowasalat https://mowasalat.com/ ili preuzmite iOS ili Android aplikaciju prije putovanja.
  Taksi, Uber, Careem
  Taksiji Karwa (državni, boja mente) posjeduju mjerače 24/7. Po izlasku iz dvorane za dolaske, krenite lijevo i slijedite znakove.
  Možete platiti gotovinom, bankovnom karticom ili mobilnim plaćanjem.
  Taksiji Karwa imaju smještaj za osobe s invaliditetom i/ili ograničene pokretljivosti.
  Za više informacija posjetite web stranicu Mowasalat https://mowasalat.com/
  Uber i Careem pružaju usluge na zahtjev do/iz zračne luke putem svojih aplikacija koje su dostupne za iOS i Android.
  Napomena: u hotelima je zabranjen pristup vozilima, osim za shuttle autobuse i taksije. Općenito, po cijelom gradu bit će zabranjen pristup vozilima jer će ceste biti zatvorene. Rent-a-car neće biti dostupan zbog navedenih razloga.
  Shuttle autobusi – navijači koji stižu u međunarodnu zračnu luku Hamad imaju pristup izravnom autobusnom prijevozu do i od sela navijača u Barwa Madinatna, Barwa Barahat Al Janoub i hotela na kruzerima u luci Doha. Ova 24-satna usluga prometuje svakih 30 minuta, od 20. studenog do 22. prosinca. Usluga na kruzerima kreće od 11. studenog.
   
  USLUGA BROJ AUTOBUSA
  Hoteli na kruzerima A831
  Barwa Madinatna A833
  Barwa Barahat Al Janoub A835

   
  Svoje mjesto morate rezervirati unaprijed pomoću aplikacije Hayya.
  Detalje će dostaviti pružatelji usluga smještaja bliže terminu Svjetskog nogometnog prvenstva.
   
  1. MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA DOHA
   
  Metro (podzemna željeznica) – putnici koji dolaze u međunarodnu zračnu luku Doha mogu ići linijom Gold izravno u središte Dohe. Stanica podzemne željeznice National Museum nalazi se 800 m od dolaznog terminala zračne luke. Također, možete uzeti shuttle bus do autobusnog čvorišta Souq Waqif - jug.
  Na povratku idite crvenom linijom do stanice podzemne željeznice Al Matar Al Qadeem, koja se nalazi u blizini terminala za odlazak u zračnu luku. Neće biti organiziran prijevoz od autobusnog čvorišta Souq Waqif – jug.
  Više informacija o dolasku do/od metro stanica bit će dostupno uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva.
  Za taksije vrijedi gore navedeno.
  Autobusni prijevoz – navijači koji dolaze u međunarodnu zračnu luku Doha imaju pristup izravnom prijevozu autobusom do i od hotela na kruzerima u luci Doha. Ova 24-satna usluga prometuje svakih 30 minuta, od 11. studenog do 22. prosinca.
   
  USLUGA BROJ AUTOBUSA
  Hoteli na kruzerima A832

  Svoje mjesto morate rezervirati unaprijed pomoću aplikacije Hayya.
  Detalje će dostaviti pružatelji usluga smještaja bliže terminu Svjetskog nogometnog prvenstva.
  Putnici koji dolaze u međunarodnu zračnu luku Doha imaju mogućnost uzeti autobusni prijevoz od dolaznog terminala do autobusnog čvorišta Souq Waqif - jug, gdje mogu nastaviti svoje putovanje metroom. Ova 24-satna usluga prometuje svakih 30 minuta, od 20. studenog do 22. prosinca.
   
  USLUGA BROJ AUTOBUSA
  Souq Waqif Bus Hub – South (jug) A840

   
  1. KOPNENI GRANIČNI PRIJELAZ ABU SAMRA
   
  Prijelaz Abu Samra kopnena je granica Države Katar s Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Nalazi se na Salwa Roadu.
  Dolasci:
  Svoje vozilo možete parkirati na sigurnom parkiralištu graničnog terminala. Zatim ćete morati uzeti besplatni shuttle autobus do smještaja.
  Napomena: Moguće su naknade za parkiranje.
  Nakon što ste prošli graničnu kontrolu i ušli u Katar sa svojom Hayya karticom, imate tri mogućnosti da stignete na odredište:
  • Idite besplatnim autobusom od terminala do stanice metroa Al Messila u Dohi. To će vam omogućiti jednostavan pristup drugim mogućnostima prijevoza za nesmetano daljnje putovanje do vaših utakmica i smještaja.
  • Ako se članovi vaše obitelji ili prijatelji sastaju s vama, možete uzeti besplatni shuttle autobus do mjesta za preuzimanje obitelji i prijatelja, koje se nalazi 6 km od graničnog terminala Abu Samra. Potrebno je pričekati 10 minuta za ovo putovanje autobusom.
  • Privatnim automobilom ne-katarskih registracijskih tablica u kojem se nalaze minimalno 3 i maximalno 6 osoba sa uvjetom posjedovanja rezervacije smještaja za 5+ noćenja za vozača i uz plaćanje naknade 5 000 katarskih rijala (10 000 kn, 1388,86 EUR).
   
  Odlasci:
  Od centra se uputite do stanice podzemne željeznice Al Messila gdje možete uzeti besplatni autobus ravno do graničnog terminala. Članovi vaše obitelji ili prijatelji mogu vas ostaviti na mjestu za preuzimanje obitelji i prijatelja, koje se nalazi 6 km od kopnene granice. Odavde ćete uzeti besplatni shuttle bus do graničnog terminala. Potrebno je čekati 25 minuta za ovo putovanje autobusom.
  Nakon što prođete graničnu kontrolu, državu Katar možete napustiti besplatnim autobusom do parkirališta na kojem ste parkirali svoje vozilo.
   
  1. MORSKA LUKA HAMAD
   
  Ako se ulazi u Državu Katar morskim putem na kruzeru, za navedeno su nadležni organizatori putovanja te za dodatne informacije treba kontaktirati svog organizatora putovanja. Unajmljenim brodovima za krstarenja bavi se Qatar Tourism (https://www.visitqatar.qa/intl-en ) i bit će usidreni u luci Hamad. Prijevoz do i s ovih brodova organizirat će operateri brodova.
   
  Sve detaljnije informacije vezano za Svjetsko nogometno prvenstvo u Državi Katar:
  https://www.qatar2022.qa/en
   
  HITNA MEDICINSKA POMOĆ
   
  Navijačima se preporuča da za vrijeme boravka u Državi Katar posjeduju putno-zdravstveno osiguranje.
  Više od 100 medicinskih klinika bit će dostupno na stadionima, u zonama za navijače i smještajnim mjestima tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva.
  Hamad Medical Corporation (HMC) upravlja nacionalnom službom hitne pomoći, pružajući hitnu podršku za po život opasne medicinske incidente i transfer do odgovarajuće bolničke hitne službe.
  U slučaju hitne medicinske pomoći, možete zatražiti hitnu pomoć pozivom na 999. Operateri će odmah poslati hitnu pomoć i pružiti upute prije dolaska preko linije, gdje je to potrebno, kako bi spasili život. Usluga radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.
  Klinike će se nalaziti na svih osam stadiona domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva, kao i na javnim zonama za navijače i tijekom festivala: FIFA Festival navijača, Corniche, Zona za navijače Al Khor i Zona za navijače u industrijskom području. Nadalje, klinike koje rade 24 sata na dan, sedam dana u tjednu bit će smještene na sljedećim lokacijama za smještaj navijača: selo navijača Barwa Madinatna, selo navijača Barahat Al Janoub i veliki terminal luke Doha – za hotele na kruzerima.
  U sljedećim bolnicama HMC-a: bolnica Aisha Bint Hamad Al Attiyah, bolnica Al Wakra, opća bolnica Hamad i opća bolnica Hazm Mebaireek, navijači mogu besplatno pristupiti hitnim medicinskim uslugama u objektima HMC-a tijekom Prvenstva. Da bi dobili ove usluge besplatno, navijači moraju pokazati zdravstvenoj ustanovi svoju Hayya karticu.
  Djeca - većina javnih i privatnih domova zdravlja može pružiti medicinsku skrb djeci. Međutim, za specijalizirane hitne medicinske usluge, preporučuju se pedijatrijski hitni centri (PEC) Hamad Medical Corporation ili Sidra Medicine. Oni djeci pružaju visokokvalitetnu i sigurnu kliničku skrb. Glavni PEC nalazi se u Al Saddu i služi kao središte za četiri druga PEC-a u Kataru: Al Raayan, Al Shamal, Al Daayen i Zračna luka.
  HMC-ova služba za hitne konzultacije pruža telefonske konzultacije i medicinsku podršku za hitna stanja koja nisu opasna po život. Za pristup ovoj usluzi nazovite 16000, odaberite jezik, a zatim pritisnite 3. Usluga radi od 7 do 15 sati, sedam dana u tjednu.
  Katar ima stotine lokalnih ljekarni koje pružaju lijekove bez recepta i osnovne zdravstvene savjete za manja stanja, uključujući prehlade, alergije, osipe i blage bolove.
  Sve detaljnije informacije na web stranici Ministarstva javnog zdravstva:
  https://www.moph.gov.qa/english/
   
  DOBRO JE ZNATI ZA VRIJEME BORAVKA U DRŽAVI KATAR.
   
  Ne zaboravite da su važni aspekti svakodnevnog života u Katru zbog zakona i kulture drugačiji od onoga na što smo navikli u Republici Hrvatskoj.
  Aktivnosti kao što su prosvjedi, okupljanja velikih grupa, vjersko politiziranje ili zagovaranje ateizma i govor koji kritizira katarsku vladu ili religiju Islam, mogu biti kazneno gonjeni u Katru. Katar dopušta neke nemuslimanske vjerske običaje u točno definiranom području kao što je vjerski kompleks u Dohi, ali sve vjere nisu jednako tretirane.
  Mnogi javni prostori u Katru imaju pravila odijevanja koja zahtijevaju da i muškarci i žene pokriju ramena, prsa, trbuh i koljena te da uske tajice budu pokrivene dugom košuljom ili haljinom. Ovi standardi odjeće mogu se razlikovati od susjedstva do objekta.
  Neki lijekovi na recept i lijekovi bez recepta iz Hrvatske nisu dostupni ili su ograničeni u Katru. Potvrdite legalnost svojih lijekova prije nego što ih pokušate unijeti u Katar, posebno stvari poput stimulansa i jakih lijekova protiv bolova. Trebali biste putovati s kopijom svog recepta, ako je primjenjivo, i razgovarati o planu zdravstvene zaštite sa svojim liječnikom prije putovanja.
  Izvanbračni spolni odnosi u Katru su ilegalni. Trudnice moraju predočiti vjenčani list kako bi dobile prenatalnu skrb u medicinskim ustanovama u Katru. Neudane trudnice i žrtve seksualnog napada trebale bi se posavjetovati s Veleposlanstvom RH prije traženja skrbi. Homoseksualnost je u Katru kriminalizirana.
  Novinari, uključujući neovisne kreatore sadržaja i blogere, trebaju posebne vize i dopuštenja za korištenje opreme za fotografiranje i video snimanje ili za vođenje intervjua ili izvještavanje unutar Katra. Ne postoji pravno jamstvo slobode tiska ili slobode izražavanja u Katru. Za pitanja u vezi s vođenjem medijskih i novinarskih aktivnosti u Katru tijekom Svjetskog prvenstva, Vrhovni odbor za isporuku i naslijeđe stvorio je medijski portal, dostupan na: https://media.qatar2022.qa/
  Alkohol je legalan u Katru, ali je strogo reguliran i dostupan samo na ograničenim lokacijama, odraslim nemuslimanima koji nisu Katarci stariji od 21 godine. Javno opijanje može uzrokovati pravne posljedice, uključujući deportaciju. Neka mjesta koja poslužuju alkohol mogu odbiti ulazak ili uslugu posjetiteljima za koje vjeruju da su muslimani, bez obzira na njihovu stvarnu vjeru, nacionalnost ili osobni izbor. Međutim, većina hotela i restorana koji poslužuju međunarodne posjetitelje poslužit će alkohol gostima starijim od 21 godine, uključujući i uslugu posluge u sobu.
  Sve droge koje su ilegalne u Hrvatskoj također su ilegalne u Katru. Osuđeni prijestupnici mogu očekivati duge zatvorske kazne i velike novčane kazne.
   
  KONTAKTI U DRŽAVI KATAR
   
  Ako zovete sa SIM kartice koja nije iz Katra, trebate birati +974
  Pozivni centar Qatar 2022™ +974 2022
  Hayya Help Desk: info@hayya.qa / 800 2022 (Katar) / +974 4441 2022 (međunarodno)
  Hitne službe (policija, vatrogasci, hitna pomoć): 999
  Opća bolnica Hamad: 4439 5777
  AA pomoć na cesti: 3003 1241
  Katarska turistička linija: 106

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Državi Katar
nerezidentno pokriva: Sultanat Oman

Telefon: + 974 44 835 188, + 974 44 835 224

Fax: + 974 44 835 175

Adresa:

Wadi Al Humra 807 St.
Saha 96, building no. 3
Al Dafna Area
Doha, Qatar
P.O. Box 23150

Email: croemb.doha@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/qa


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).