Upozorenja

Država:

Barbados

31.05.2021.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA
 • KRATKO OBJAŠNJENJE:

  Za hrvatske državljane potreban je negativan nalaz PCR testa na COVID-19 te vlasti vrše jednotjedni nadzor putnika. Za cijepljene putnike (nakon isteka dva tjedna od druge doze/ili prve doze J&J), također je potreban negativan nalaz PCR testa te će se testirati brzim PCR testom pri dolasku i biti u karanteni do najviše dva dana čekajući rezultate.  Za putnike koji nisu cijepljeni, uz negativan nalaz PCR testa potrebna je karantena od 5 dana uz obavezno nošenje elektroničke narukvice za praćenje te drugo PCR testiranje nakon 5 dana.

  Svi putnici moraju ispuniti internetski obrazac za imigraciju / carinu na travelform.gov.bb i predati ga 24 sata prije putovanja.

  Određenim putnicima koji imaju nestandardne okolnosti koje treba riješiti savjetuje se da kontaktiraju Ministarstvo zdravstva putem cmo@health.gov.bb najmanje 72 sata prije putovanja na Barbados kako bi se istražili i olakšali njihovi zahtjevi. Određeni putnici uključuju: diplomate, osobe sa zdravstvenim stanjem koje zahtijeva posebno razmatranje (treba ih ovjeriti glavni liječnik, osobe s invaliditetom ili osobe koje putuju s osobama s invaliditetom.

  Putnici mlađi od 5 godina neće trebati proći COVID-19 PCR test ukoliko nisu simptomatični ili ako bilo koji član putničke stranke ima pozitivan rezultat testa. Maloljetnici bez pratnje morat će imati valjan negativan rezultat testa COVID-19 za ulazak na Barbados.

   

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
  Hrvatskim državljanima nije potrebna viza za ulazak na Barbados za posjet do 90 dana, uz uvjet posjedovanja povratne putne karte ili putne karte za treću zemlju.
  Hrvatski državljani mogu se za detaljnije obavijesti obratiti Veleposlanstvu Barbadosa u Bruxellesu:
  Tel:+32 27321737, 7321867
  Fax: +32 2732 32 66
  Email: bruxelles@foreign.gov.bb

  Također, moguće se obratiti i Veleposlanstvu Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu (više informacija na www.visainfoservices.com).


  DODATNE OBAVIJESTI
  Središnja zdravstvena ustanova na Barbadosu jest Bolnica kraljice Elizabete (Queen Elizabeth Hospital) u Bridgetownu. Ukoliko vam tijekom puta treba hitna medicinska pomoć, nazovite broj 511. Zdravstvena skrb na Barbadosu dobra je u usporedbi s državama u okruženju, no čekanje na hitni medicinski prijevoz može potrajati satima, a medicinskom osoblju zabranjeno je tijekom samog prijevoza primjenjivati tehnike spašavanja i održavanja života. Manji zdravstveni problemi koji također iziskuju posjet medicinskoj ustanovi također mogu imati za posljedicu višesatno čekanje na red. Privatne medicinske ordinacije ponešto su brže i efikasnije. Ozbiljniji zdravstveni problemi koji iziskuju bolničko liječenje mogu biti vrlo skupi, a liječnici i bolnice često očekuju plaćanje u gotovini. Provjerite pokriva li Vaše putno zdravstveno osiguranje Barbados, kao i raspoloživost neophodnih sredstava za eventualni trošak medicinskih usluga.
  Chikungunya groznica i Denga (tzv. kostolomna) groznica, endemske su u tropskim područjima i sve su češće. S obzirom da se prenose isključivo ugrizom komarca, preporučamo čuvati se od uboda tigrastog komarca upotrebom repelenata (sredstava koja odbijaju komarce). Savjetujte se s liječnikom najmanje 8 tjedana prije putovanja.
  OPĆA UPOZORENJA
  Boravak na Barbadosu je većinom siguran, no događaju se i slučajevi nasilnih zločina poput oružanih pljački i seksualnog napastovanja. Na Barbadosu zadržite oprez najmanje na onoj razini koji održavate i kod kuće u Hrvatskoj. Uvjerite se da je mjesto Vašeg boravka sigurno, zaključavajte vrata i prozore mjesta noćenja. Izbjegavajte odlazak u osamljene predjele, uključujući izolirane plaže, i to osobito navečer. Koristite samo vozila licenciranih i tako označenih taksi službi i budite osobito oprezni tijekom noćnih zabava u vrijeme festivala. Ne nosite sa sobom veće iznose novca. Policija na Barbadosu zbog uličnih krađi u Bridgetownu i drugim popularnim turističkim odredištima savjetuje da se ne nosi vidljiv zlatni i drugi skupocjeni nakit. Pozivni broj za policiju je 211.
  Korištenje droga je nezakonito i strogo se kažnjava. Prekršaj jest i nošenje kamuflažne odjeće, što se odnosi i na dječju kamuflažnu odjeću. Također, u zakonodavstvu Barbadosa nije izvršena dekriminalizacija homoseksualnosti.
  Skrećemo pažnju na mogućnost pojave uragana u razdoblju od mjeseca lipnja do studenog.

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
  U situaciji kada je iz sigurnosnih razloga nužno napuštanje države odnosno evakuacija, obratite se za pomoć Delegaciji Europske unije na Barbadosu i istočnim Karibima ili bilo kojem drugom veleposlanstvu država članica EU. Delegacija EU na Barbadosu pokriva 7 država - Antigvu i Barbudu, Barbados, Dominiku, Grenadu, Sveti Kristofor i Nevis, Svetu Luciju, Sveti Vincent i Grenadine te tri prekomorska područja Ujedinjene Kraljevine - Montserrat, Anguillu i Britanske Djevičanske otoke.

  Kontakt podaci Delegacije EU u Bridgetownu:
  EU Delegation to Barbados and the Easteran Caribbean
  Hastings, Christ Church, BB15156, Bridgetown, Barbados
  T: (1-246)434-8501
  Fax: (1-246)427-8687
  E-mail: delegation-barbados@eeas.europa.eu

   


NADLEŽNI DKP RH:

Stalna misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, New York
(pokriva Antigvu i Barbudu, Bahame, Barbados, Belize, Dominika, Dominikanska Republika, El Salvador, Grenada, Gvajana, Gvatemala, Haiti, Honduras, Jamajka, Kostarika, Nikaragva, Surinam, Sveti Kristofor i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini)

Telefon: 00 1 212 986 1585

Fax: 00 1 212 986 2011

Adresa:

820 Second Avenue, 19th Fl.
New York, N.Y. 10017
U. S. A.

Email: cromiss.un@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/un


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).