Upozorenja

Država:

Venezuela

19.05.2023.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA
 • Uslijed krize u Venezueli hrvatskim državljanima preporučujemo izbjegavanje putovanja, a ukoliko odluče putovati preporučujemo detaljno informiranje iz svih raspoloživih izvora.

  Iz sigurnosnih razloga savjetuje se ne putovati: unutar 80 km od kolumbijske granice, unutar 40 km od brazilske granice i u državu Zulia.


  Savjetuje se izbjegavanje svih putovanja, osim u slučaju nužnosti u ostala područja Venezuele, zbog aktualnog kriminala i nestabilnosti.
   
  Od 4. svibnja 2023. obustavljaju se svi specifični zahtjevi za ulazak zbog COVID-19. Venezuela više ne zahtijeva nikakav dokaz o cijepljenju, negativan rezultat testa niti potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19 za ulazak u zemlju, bez obzira na vaš status cijepljenja. Svi putnici i dalje moraju ispuniti obrazac za lociranje putnika (Formulario de Localización de Pasajero) po dolasku u ulaznu luku. Za dodatne informacije o tranzitu kroz Venezuelu obratite se svom zračnom prijevozniku ili organizatoru putovanja.
  OBJAŠNJENJE:
  Komercijalni letovi do i iz Venezuele su ograničeni. Radi mogućih promjena potrebno je ostati u kontaktu sa zračnim prijevoznikom ili svojim turoperatorom zbog daljnjih pojedinosti o predstojećim redovima letenja, dostupnosti mjesta i povezanim troškovima. Molimo kontaktirajte svog lokalnog putničkog agenta ili turoperatora za daljnje informacije o rasporedu, odredištima i dostupnosti mjesta.

  Kriminal
  Postoji velika prijetnja od nasilnih zločina i otmica diljem Venezuele, koja ima jednu od najviših stopa ubojstava u svijetu. Oružane pljačke, krađe, otmice automobila i provale uobičajene su i često praćene ekstremnim razinama nasilja – nemojte se opirati napadaču -. Ta se kaznena djela mogu dogoditi na ulici ili plaži, u redovima supermarketa ili tijekom putovanja privatnim vozilima ili javnim prijevozom ili u zatvorenom prostoru. Ostanite oprezni i izbjegavajte korištenje mobilnog telefona ili izlaganje druge elektroničke opreme ili dragocjenosti na ulici ili u vozilu.
  Privatne zaštitarske usluge, uključujući korištenje blindiranih automobila, sve više postaju standard za poslovne i službene posjetitelje i stanovnike. Korištenje oklopnih vozila sada je uobičajeno u Caracasu, osobito kad padne mrak i za prijevoz do/od zračne luke.
  U Caracasu se hoteli po razumnoj cijeni mogu pronaći u sigurnijim područjima kao što je okrug Chacao. Nemojte posjećivati ​​'barrios' (gusto naseljena predgrađa), čak ni u organiziranim obilascima, jer nisu sigurni. Ako želite posjetiti Avilu, držite se popularnih staza i vremena (obično ujutro) i gdje je moguće, idite u grupi i s nekim tko poznaje park.
  Koristite samo unaprijed rezervirane taksije, umjesto da ih zaustavljate na ulici. Hoteli će obično rezervirati taksi od renomirane tvrtke ili pružiti uslugu vlastitog vozila.
  Izbjegavajte javni prijevoz. U metrou u Caracasu zabilježen je niz pljački uz prijetnju oružjem. Postoje redoviti izvještaji o pljačkama putnika u javnim autobusima.
  Granice s Bonaireom (more) i Curaçaom (more i zrak) ponovno su otvorene 3. travnja 2023., a granice s Arubom (more) ponovno su otvorene 1. svibnja 2023. Granice s Trinidadom i Tobagom (zrak) ponovno su otvorene od 13. svibnja 2023. Prelazak kopnene granice s Brazilom i Kolumbijom može potrajati i može biti opasno. Ako planirate putovati u regiji na bilo kojoj od ovih ruta, obratite se svojoj putničkoj tvrtki za više informacija.
  Trebali biste obratiti posebnu pozornost na provjeru lokalne situacije prije bilo kakvog putovanja u nacionalni park Canaima i područje Gran Sabana u državi Bolívar. Povremeno su prosvjedi lokalnog stanovništva doveli do zatvaranja (ponekad danima) zračne luke Canaima i glavnih cesta.
  Trgovci drogom i ilegalne oružane skupine aktivni su duž pograničnog područja s Kolumbijom i Brazilom i postoji i opasnost od otmice.
  Diljem zemlje postoje određene nestašice goriva i drugih osnovnih potrepština.
  Većina  država izvan Caracasa ima povećani kriminal i nestabilnost, uključujući dugotrajne prekide napajanja električnom energijom, kao i nestašicu vode i goriva te općeniti nedostatak osnovnih usluga. Prekidi napajanja utječu i na mobilne signale i internet. U državi Zulia (graniči s Kolumbijom) su naročito česti prekidi opskrbom električnom energijom  i vodom i izraženo je nasilje. Međunarodna zračna luka Caracas često je pogođena tijekom nestanka struje, što uzrokuje kašnjenje ili otkazivanje letova. Kriminalne skupine djeluju na području zračne luke Maiquetia. Članovi ovih skupina rade i unutar zračne luke kako bi uočili putnike koji izgledaju bogati, a zatim obavještavaju otmičare vozila i pljačkaše koji čekaju na cestama izvan zračne luke. Neki su putnici praćeni od zračne luke i napadnuti na putu do ili po dolasku na odredište u Caracasu. Izbjegavajte izlaganje skupog nakita, elektronskih predmeta ili drugih dragocjenosti, ne donosite velike količine gotovine u Venezuelu i budite na oprezu u svakom trenutku.
  Izbjegavajte putovati cestom između Caracasa i zračne luke Maiquetia tijekom noći. Nemojte odsjedati u hotelu u zračnoj luci osim ako ne možete organizirati siguran prijevoz između hotela i zračne luke.
  U idealnom slučaju dogovorite da vas u zračnoj luci dočekaju prijatelji, poslovni kontakti ili vaš organizator putovanja. Ako to nije moguće, razmislite o putovanju ovlaštenim taksijem. Ako morate uzeti taksi, koristite licencirani taksi sa službenog taksi stajališta ispred prostora za dolaske.
  Otmice su česte. Iako su većina žrtava otmica bili državljani Venezuele, stranci su također bili napadnuti. Preporuča se poseban oprez i radi tzv. express otmica koje su kratkoročne, a čiji je cilj izvlačenje novca od obitelji žrtve ili poslodavca. Ova vrsta kriminala je povećana u svim većim gradovima u Venezueli, ali s višim razinama zabilježenim u Caracasu, posebno oko zračne luke, stoga preporučamo oprez u svakom trenutku.  Auto-jacking je problem po danu i noći i obično se ciljaju skupa vozila.
  Postoji izrazita opasnost od uličnog kriminala diljem Venezuele, posebno u većim gradovima i na plažama, uključujući i popularnu turističku destinaciju otok Margarita. Pljačke i džeparenje su često popraćeni nasiljem. Preporuča se poseban oprez na gradskim ulicama, naročito po noći, ili ako ste sami.
  Ne prihvaćajte letke na ulici ili u blizini velikih trgovačkih centara – zabilježeni su slučajevi da je papir impregniran drogom koja omamljuje žrtvu. Isto vrijedi i za piće i hranu – ne prihvaćajte ponude stranaca.
  Postoji i latentna prijetnja od terorizma.
  Obilne kiše i neodržavanje mogu utjecati na stanje na cestama. Potražite lokalni savjet o ruti prije nego krenete, ostavite dovoljno vremena za putovanje i držite se glavnih cesta. Izbjegavajte putovati nakon što padne mrak.
  Bilo je incidenata piratstva i oružane pljačke brodova u i oko voda Venezuele, posebno istočno od Puerto La Cruza i u vodama između Venezuele i Trinidada. Poduzmite odgovarajuće mjere opreza i izbjegavajte ova područja.
  Vode Kariba mogu biti varljive. Na nekim područjima postoje jake struje koje plivanje mogu učiniti opasnim. Spasioci i upozorenja obično nisu na mjestu.
  Sigurnosni incidenti česti su na plažama u bilo koje doba dana. Klubovi na plaži mogu ponuditi bolju sigurnost kao i odlazak s ljudima koji poznaju to područje.
  •  
   • OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA
    Hrvatskim državljanima za turistički boravak u Venezueli do 90 dana ne treba viza, no potrebna je valjana povratna karta. Boravak iznad dozvoljenih 90 dana može rezultirati uhićenjem i kaznom. Putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci. Za dodatne obavijesti obratiti se Veleposlanstvu Venezuele u Beču. Djeca mlađa od 18 godina trebaju ovjerenu pismenu dozvolu roditelja pri ulasku i izlasku iz zemlje. Hrvatskim državljanima preporučuje se postupiti prema savjetima za sigurnije putovanje što, između ostaloga, podrazumijeva prethodnu dostavu podataka o putovanju Upravi za konzularne poslove Ministarstva (konzularni.poslovi@mvep.hr), kako bi se, u slučaju potrebe, konzularna pomoć pružila na brz i učinkovit način.

    DODATNE OBAVIJESTI
    Od prosinca 2013. godine sveobuhvatno putno i zdravstveno osiguranje je obveza za sve putnike u Venezuelu. Obavezno je cijepljenje protiv žute groznice, te putnici sa sobom moraju imati potvrdu o cijepljenju. Svakako se obratite svom liječniku ili Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo oko 8 tjedana prije putovanja za savjet. Zabilježena je i prisutnost virusa Zika. Posebno se preporuča opreznost trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Virus uzrokuje simptome poput visoke tjelesne temperature, boli u mišićima, osipa po tijelu, a prenose ga  komarci iz roda Aedes. Denga groznica i malarija su prisutni u cijeloj zemlji, iako su središte i jug zemlje najviše pogođeni osobito za vrijeme ili neposredno nakon kišne sezone između rujna i ožujka. Zabilježeni su i slučajevi Chikungunya virusa u Venezueli, stoga preporučamo da poduzmete sve moguće mjere protiv uboda komaraca.
    Zdravstvene ustanove u Venezueli variraju u kvaliteti. U velikim gradovima, privatne klinike mogu donekle  pružiti rutinske tretmane, ali složeniji tretmani mogu zahtijevati evakuaciju u Miami. Savjetuje se svakako prije putovanja ugovoriti sveobuhvatno putno i zdravstveno osiguranje. Javne zdravstvene ustanove su siromašne, a trenutno su suočene s nestašicom lijekova i sredstava, stoga se savjetuje ponijeti dovoljno lijekova za boravak.
    Hitna pomoć u udaljenim područjima je nepouzdana i bolnice nemaju adekvatne medicinske zalihe i opremu. Ako trebate hitnu medicinsku pomoć za vrijeme putovanja, birajte jedan od sljedećih brojeva i zatražite pomoć:
    s fiksne linije - 911 ili 171/ s mobilnog telefona - Digitel: SOS (767); Movilnet: *1; Movistar: 911.
    Voda iz slavine je nesigurna za piće. Savjetuje se ili koristiti samo prokuhanu vodu ili vodu iz boce i izbjegavati led u pićima.

    OPĆA UPOZORENJA
    Putovanja do i od zračne luke Maiquetia u Caracasu znaju biti izuzetno opasna radi kriminalnih skupina koje djeluju na tom području. Članovi ove skupine rade u zračnoj luci i u dosluhu su s otmičarima i pljačkašima na cestama izvan zračne luke. Izbjegavajte nošenje skupocjenog nakita ili elektroničke opreme, kao i putovanje do i od Caracasa tijekom mraka. Nacionalna garda (Guardia Nacional) provodi nasumične provjere droge u zračnoj luci, pa se od putnika ponekad traži da prate policajca u lokalnu bolnicu na rendgen. Preporuča se oprez od lažnih sigurnosnih dužnosnika.
    U slučaju potrebe za taksijem, preporuča se koristiti licencirane taksi vozače sa službenog stajališta taksija ispred dvorane za dolaske - službeni taksiji imaju žute registracijske oznake; ne zaustavljati taksi na cesti. Savjetuje se izbjegavanje kretanja u večernjim i noćnim satima. Zabilježeni su slučajevi pljačke putnika pri povratku u svoje parkirane automobile na parkiralištu zračne luke. Savjetujemo oprez u svakom trenutku.
    Kontrolne točke policije i nacionalne garde su učestale. Kroz njih treba voziti polako i zaustaviti se na traženje. Zabilježeni su slučajevi iznude mita od strane djelatnika policije i nacionalne garde.
    Turistička putovanja često uključuju letove lakim zrakoplovima. U posljednjih nekoliko godina bilo je nekoliko nesreća na glavnim turističkim pravcima (Los Roques, Canaima i Merida), a neke od njih sa smrtnim slučajevima.
    Možda ćete morati platiti pristojbu prilikom odlaska iz Venezuele.
    Zabilježeni su slučajevi piratstva i oružane pljačke brodova, pogotovo istočno od Puerto La Cruz i vodama između Venezuele i Trinidada. Preporuča se izbjegavati ta područja, ako je moguće.
    Karipske vode mogu biti varljive - zbog jakih struja u nekim područjima kupanje je opasno.
    Zabranjeno je fotografiranje vojnih i strateških postrojenja, uključujući vojne zračne luke i predsjedničke palače.
    Domaće novčanice su u nedostatku. Većina ljudi umjesto toga koristi kartično plaćanje, lokalne bankovne transfere ("hay punto") i naročito američke dolare. Transakcije debitne ili kreditne kartice mogu potrajati dulje od očekivanog ili zahtijevati nekoliko pokušaja. Čuvajte svoj PIN broj i razmislite o dobro prepoznatljivoj pre-payment kartici za plaćanje kako biste se zaštitili od prijevare i krađe.
    • Pri izlasku iz Venezuele nema mogućnosti promjene bolivara u drugu valutu. Kreditne kartice su prihvaćene u većini gradova i svim većim gradovima, podizanje gotovine na bankomatima može biti teško i opasno. Postoji ozbiljan problem prijevara s kreditnim karticama i kloniranjem kartica pa preporučamo oprez.
  Sezona uragana traje od lipnja do prosinca, a može utjecati na sjeverne dijelove zemlje, stoga savjetujemo pratiti lokalnu televiziju i radio ili online prognoze Svjetske meteorološke organizacije.
  Tijekom kišne sezone od svibnja do studenog traje opasnost od poplave u nizinskim područjima (npr. Llanos) i u nekim dolinama u Andama (Merida) što zna uzrokovati prekid prijevoza, usluga i infrastrukture.
  Venezuela je osjetljiva i na potrese. Savjetujemo pratiti medijska izvješća i slijediti savjete lokalnih vlasti. Obilne kiše u zadnjih nekoliko godina su znatno utjecale na uvjete na cesti. Naselja baraka izgrađenih na obroncima su posebno osjetljiva na klizišta. Nekoliko mostova i neke međudržavne ceste u Venezueli su teško oštećeni, a neki mostovi su još uvijek neprohodni. Potražite lokalne savjete prije nego što krenete na put i držite se glavnih cesta. Najgore su pogođeni države Aragua, Carabobo, Caracas i Falcon.

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)
  U slučaju žurnosti i ugroženosti ili potrebe napuštanja zemlje, obratite se najbližem diplomatskom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije u Bolivarijanskoj Republici Venezueli.
  Delegacija EU - Caracas 1060, Venezuela
  Radno vrijeme: 08:30–16:00
  Telefon: 0058 212-9586628

NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazil
(Pokriva Republiku Kolumbiju, Bolivarijansku Republiku Venezuelu i Republiku Trinidad i Tobago)

Telefon: 0055 61 3248 0610

Fax: 0055 61 3248 1708

Adresa:

SHIS QI 09 Conjunto 11
Casa 3
CEP 71625-110 Brasilia-DF
BRASIL

Email: croemb.brasilia@mvep.hr


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).