Upozorenja

Država:

Belgija

21.03.2022.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA
 • Kraljevina Belgija nalazi se u žutoj kategoriji prema klasifikaciji nacionalnog barometra korona epidemije čime su ukinute ograničavajuće epidemiološke mjere u zemlji i pri putovanjima unutar EU. Nacionalnom klasifikacijom u žutu kategoriju ukinuta je unutar Belgije primjena Covid Safe Ticketa i obveza nošenja maski osim u zdravstvenom sektoru i javnom transportu.
   
  Detaljnije informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama dostupne su na poveznici https://www.info-coronavirus.be/en/travels/
   
  Od 11. ožujka 2022. ukinuta je obveza popunjavanja Obrasca za lokaciju putnika - Passenger Locator Form - PLF obrasca za sva putovanja unutar država članica EU pri ulasku putnika na teritorij Belgije, no mogućnost popunjavanja PLF obrasca ukoliko se želi nadalje postoji.
   
  Obveza popunjavanja PLF obrasca ostaje samo za putnike koji u Belgiju ulaze iz trećih zemalja koje nisu na bijeloj listi EU.   Elektronički PLF obrazac dostupan je na priloženoj poveznici i potrebno ga je predočiti prilikom ulaska u zrakoplov i belgijskim vlastima prilikom ulaska zemlju 
  https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form
   
  Za putovanja izvan EU Belgija se referira i preuzima klasifikaciju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti  - ECDC-a koja je dostupna na poveznici 
  https://www.ecdc.europa.eu/en
  https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates/weekly-maps-coordinated-restriction-free-movement
   
  Za putnike rezidente Belgije ne će biti potrebno testiranje ili karantena ukoliko raspolažu jednom od tri potvrde o cijepljenju, testiranju ili oporavku. Osobe koje rezidentno žive u Belgiji i nemaju jednu od tri potvrde i dolaze iz zemlje s nepovoljnom situacijom moraju se testirati, brzim antigenskim ili PCR testom prvog dana nakon ulaska u zemlju. Zemlje s nepovoljnom situacijom su one obilježene tamnocrvenom bojom u klasifikaciji ECDC-a i treće zemlje koje nisu na bijeloj listi EU. 
   
  Za putnike nerezidente u Belgiji obvezno je pri ulasku na belgijski teritorij predočiti valjanu potvrdu o cijepljenju, testiranju (PCR testom <72 sata ili BAT testom <24 sata) ili oporavku, osim za kratke boravke kraće od 48 sati ako se putuje bez korištenja javnih prijevoznika.
   
  Za putnike koji dolaze iz zemalja ili regija s nepovoljnom situacijom i klasificirane su u crvenu kategoriju, pravila testiranja i karantene ostaju nepromijenjena. Nadalje ostaje važeća zabrana ulaska na belgijski teritorij ​​za nebitna putovanja državljana izvan EU-a koji borave u trećoj zemlji koja nije na bijeloj listi EU, osim ako nemaju potvrdu o cijepljenju ili oporavku. Zabrana ulaska na belgijski teritorij ostaje na snazi ​​za putovanja iz zemalja ili regija klasificiranih u kategoriji visoko rizičnih zemalja sa zabrinjavajućim sojem virusa  (variant of concern - VOC).
   
  Testiranje je moguće obaviti u nacionalnim specijaliziranim testnim centrima. Više informacija dostupno je na poveznici https://brussels.testcovid.be/en/
   
  Pitanja vezano uz korona epidemiju i epidemiološke mjere u Belgiji moguće je uputiti na adresu  info.coronavirus@health.fgov.be
   
  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
  Za putovanje u Kraljevinu Belgiji hrvatski državljani trebaju imati ili važeću putovnicu ili osobnu iskaznicu izdanu nakon 1. siječnja 2003. godine. Od 1. srpnja 2015. godine hrvatski državljani ne trebaju dozvolu za rad i boravak u Belgiji, ali se trebaju prijaviti u općini u kojoj borave.

  DODATNE OBAVIJESTI:
  Preporučuje se putno osiguranje ili EKZO/EHIC karticu - europska kartica zdr. osiguranja http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/procedura-za-dobivanje-ehic-a
  Na stranicama HZZO - http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu  mogu se pronaći informacije o opsegu usluga koje pokriva EKZO/EHIC kartica u inozemstvu.

  OPĆA UPOZORENJA:
  Popis važnijih brojeva telefona u KB:
  100 ili 112* (112 je hitan broj za policiju, vatrogasce i hitnu pomoć); broj za krizna stanja na engleskom jeziku 02 648 40 14; na francuskom 107; na nizozemskom 106; dežurne ljekarne 0900 10 50; popis bolnica u Belgiji mogu se pronaći na www.hospitals.be.

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA:
  O eventualnim izvanrednim situacijama u određenom području ili državi u svakom slučaju potrebno je kontaktirati Veleposlanstvo koje će onda uz potrebne prikupljene informacije od nadležnih u zemlji primateljici informirati hrvatske državljane.
   


NADLEŽNI DKP RH:

Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji

Telefon: 0032 2 627 0210, 627 0211 / GSM: +32 499 981 065 (za hitne slučajeve)

Fax: 0032 2 646 2816, 627 0217

Adresa:

Avenue Louise 437
1050 Bruxelles
BELGIJA

Email: crobrux@mvep.hr

Web: https://mvep.gov.hr/be


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).