Upozorenja

Država:

Ruska Federacija

03.01.2022.

 • PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA
 • Ruska Federacija od dana 10. lipnja 2021. godine uspostavila je redovni zračni promet s Republikom Hrvatskom na relaciji Moskva – Zagreb – Moskva.

  Sukladno odluci Vlade Ruske Federacije od 18. lipnja 2021. godine ukinute su mjere privremenog ograničenja ulaska u Rusiju za državljane Republike Hrvatske koji putuju u Rusiju izravnim letom. Navedenom odlukom također je ukinuta privremena obustava podnošenja zahtjeva za vize te hrvatski državljani mogu podnijeti zahtjeve za dobivanje svih kategorija ruskih viza. Izuzetak su elektroničke vize, koje se, do daljnjega, ne izdaju.

  Zahtjevi za vize podnose se putem službenog ruskog viznog centra u Zagrebu na adresi:

  Ulica Andrije Hebranga 10.

  Kontakt broj: +385 1 234-36-74

  E-mail: zagreb@interlinkservice.ru

  Web-stranica: https://croatia.interlinkservice.world/

  Za sve dodatne informacije potrebno se obratiti Veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu: https://croatia.mid.ru/hr/consular-services/visa/

  https://croatia.mid.ru/hr/

  U slučaju neizravnih letova do Rusije primjenjuju se mjere privremenog ograničenja ulaska u Rusiju stranih državljana i osoba bez državljanstva, a koje su na snazi odlukom Vlade Ruske Federacije od 18.3.2020. godine do daljnjega.

  U tom slučaju ulazak u Rusku Federaciju moguć je za sljedeće kategorije osoba:

  - akreditirane i imenovane djelatnike diplomatskih predstavništava i konzulata stranih država u RF i  za članove njihovih obitelji;

  - članove međunarodnih organizacija i njihovih predstavništava koji se nalaze u RF kao i za članove njihovih obitelji;

  - vozače međunarodnog prijevoza, posade zrakoplova, vlakova, riječnih i morskih brodova;

  - osobe s vizama koje su izdane povodom smrti člana obitelji u RF, osobe koje imaju stalni boravak „vid na žiteljstvo“ u RF (dozvoljen jednokratan ulazak i izlazak);

  - osobe koje tranzitiraju kroz ruske zračne luke;

  - članove obitelji (isto se odnosi i na usvojitelje i skrbnike) državljana RF;

  - osobe koje su sudionici i članovi obitelji sudionika Državnog programa RF za pomoć dobrovoljnom preseljenju sunarodnjaka u RF;

  - osobe koje sudjeluju u prilagođavanju i održavanju strane opreme, a koji su u popisu Savezne sigurnosne službe RF i MUP-a RF;

  - osobe koje ulaze u svrhu rada kao visokokvalificirani stručnjaci, a koji su na popisu Savezne sigurnosne službe RF i MUP-a RF;

  - osobe koje ulaze u svrhu rada kao visokokvalificirani stručnjaci iz područja sporta i za članove njihovih obitelji (supružnici, roditelji, djeca, usvojitelji, posvojena djeca) te za osobe sudjeluju na sportskim događanjima na području RF i za članove njihovih obitelji (supružnici, roditelji, djeca, usvojitelji, posvojena djeca), a koji su na popisu Savezne sigurnosne službe RF i MUP-a RF;

  - osobe koje ulaze u svrhu liječenja;

  - osobe koje ulaze u svrhu skrbi o bolesnim članovima uže obitelji (isto se odnosi i na usvojitelje i skrbnike);

  - dopisnike, tehničko osoblje stranih medija i članove njihovih obitelji.

  Navedeni popis dostupan je i na web stranici Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije na ruskom jeziku: https://www.mid.ru/ru/informacia-dla-rossijskih-i-inostrannyh-grazdan-v-svazi-s-koronavirusnoj-infekciej/-/asset_publisher/UUDFpNltySPE/content/id/4157104

  Za ulazak u Rusiju hrvatski državljani, kao i svi ostali stranci, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa (na ruskom i/ili engleskom jeziku ili uz propisno ovjereni prijevod na ruski jezik) koji ne smije biti stariji od 48 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prijelaz. Ukoliko je hrvatskom državljaninu, prilikom obavljanja granične kontrole na ulasku u Rusiju, protekao rok važenja nalaza PCR testa od 48 sati od uzimanja brisa za testiranje ili uopće nema PCR test,  zabraniti će mu se ulazak u Rusiju. Od 15. srpnja 2020. godine obvezna dvotjedna samoizolacija po dolasku u Rusiju više nije potreba.

  U slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, stranci koji su stigli u Rusiju trebaju odmah nazvati hitnu pomoć i prijaviti nedavni prelazak preko graničnog prijelaza. Nije potrebno ići u medicinsku organizaciju. U ovom slučaju, kao i u slučaju pozitivnog rezultata ispitivanja koronavirusa PCR-om, osobe koje su stigle na područje Rusije, moraju se samoizolirati u mjestu prebivališta ili boravišta dok se ne oporave i ne dobiju negativan rezultat na COVID-19 metodom PCR testa.

  Putnicima se dodatno preporučuje informirati kod zračnih prijevoznika kojima namjeravaju putovati u Rusiju o njihovim internim uvjetima putovanja. Naime, zračni prijevoznici mogu u svakom trenutku postavljati dodatne uvjete putnicima, ovisno o aktualnoj COVID-19 situaciju. Isto tako, za vrijeme leta u Rusiju, svi putnici popunjavaju poseban obrazac (dobije se kod članova posade zrakoplova) s podacima o svom boravku u zemlji, o obavljenom PCR testu i drugim epidemiološkim podacima.

  U postupku je usvajanje zakona o uvođenju mjera obaveznog posjedovanja COVID-19 QR-kodova (potvrda) na javnim mjestima i na određenim vrstama prijevoza u Ruskoj Federaciji, a koje bi trebale u potpunosti stupiti na snagu od 01.02.2022. do 01.06.2022. godine. Do 01.02.2022. godine na snazi će biti prijelazno razbolje obaveznog korištenja COVID-19 QR-kodova (potvrda), a koji će se izdavati, između ostalog, i na temelju negativnog nalaza PCR testa. Nakon 01.02.2022. godine COVID-19 QR-kodovi (potvrde) neće se izdavati na temelju negativnog nalaza PCR testa. Detalji i datum stupanja na snagu prijelaznog razdoblja još nisu poznati.

  Kontakti o COVID-19 u Rusiji:

  Tel: 8-800-2000-112

  Web: https://стопкоронавирус.рф (službena državna stranica na ruskom jeziku koja na dnevnoj bazi objavljuje i ažurira sve informacije vezane uz epidemiju COVID-19)

  Grad Moskva:

  Tel: 007 (495) 870-45-09 (8:00-21:00)

  Web: https://www.mos.ru/en/city/projects/covid-19/

  OPĆE SIGURNOSNE INFORMACIJE:

  Građanski i politički nemiri povremeno su mogući diljem Sjevernog Kavkaza, uključujući Čečeniju, Sjevernu Osetiju, Ingušiju, Dagestan, Stavropol, Karačajevo-Čerkesija (područje Kavkaza) i Kabardino-Balkarija (ponekad i etnički uvjetovani). Lokalne kriminalne skupine otimaju strance za otkupninu. Ne preporučuju se putovanja u Čečeniju ili bilo koje drugo područje na području Sjevernog Kavkaza. Također, Moskva i drugi veći ruski gradovi povremeno su mjesta demonstracija oporbenih stranaka, građanskih udruga i slično, koji znaju prerasti u nasilne sukobe sa snagama sigurnosti, uz znatan broj uhićenih prosvjednika. Stoga je bilo kakve masovne skupove uputno izbjegavati.

  U slučaju prijevoza putnika i tereta preko teritorija Republike Bjelarus na unutarnjim granicama s Ruskom Federacijom zamijećene su poteškoće prilikom prelaska bjelarusko-ruske državne granice, te se putnici i vozila upućuju na alternativne kopnene pravce. Hrvatskim državljanima preporučujemo detaljnije informirati u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu.

  Obzirom na stajalište EU oko ilegalne aneksije Krima, upozoravamo da se na područje Krima može ući samo kopnenim putem s ukrajinske strane. Svaki drugi ulazak je kršenje ukrajinskih zakona. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji ima ograničenu sposobnost pružanja konzularne pomoći hrvatskim državljanima koji ulaze ili borave na Krimskom poluotoku.

  Više informacija u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ukrajini: http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/ukrajina-kijev,83.html#p

  Prelazak granice kopnenim putem između Ruske Federacije i Azerbajdžana te Ruske Federacije i Gruzije nije moguć za strane državljane.

  Postoji opasnost od terorističkih napada. Česte su evakuacije iz državnih zgrada, trgovačkih centara, metroa, fakulteta i sl. Ako se nađete na takvom mjestu, slijedite sve upute lokalne policije i sigurnosnih službi.

  Potrebno je obratiti pozornost i na osobne stvari (vrijednosti, novac) na mjestima na kojima se okuplja mnogo ljudi (javni prijevoz i slično). Nikada nemojte pristati na odlazak u bar ili klub s nekim koga ste upravo sreli na ulici. Npr. javljaju se slučajevi da kriminalci drogiraju neke turiste u barovima, dok su drugi odvodili strance u svoje stanove, gdje su ih drogirali, opljačkali i/ili napali.

  U Ruskoj Federaciji od najveće je važnosti obratiti pozornost na sigurnost informatičke opreme i pametnih telefona, zbog djelovanja ruskih hakera i drugih kibernetičkih kriminalaca. Stranci su česte mete internetskih prevara zbog kojih ostaju bez veće količine novaca.

  DODATNE OBAVIJESTI:

  Na području Ruske Federacije sva plaćanja vrše se u nacionalnoj valuti – ruski rubalj (RUB). U svim bankama, te uobičajenim mjestima (hoteli, zračne luke, mjenjačnice) moguće je promijeniti USD i EUR u RUB. Tečaj se mijenja na dnevnoj bazi ovisno o količini strane valute koja se mijenja. Tečaj je moguće provjeriti  na stranicama Hrvatske narodne banke http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm. Plaćanje kreditnim karticama je moguće, osobito u Moskvi, Sankt Peterburgu i većim gradovima. Najčešće se koriste VISA i MasterCard.

  Tijekom cijelog razdoblja putovanja i boravka u Ruskoj Federaciji obavezno je putno zdravstveno osiguranje kojim putem će Vam biti osigurana zdravstvena zaštita. Putno zdravstveno osiguranje, ujedno je i uvjet za dobivanje vize. Ugovor o putnom zdravstvenom osiguranju može se sklopiti s bilo kojim osiguravajućim društvom, a s opsegom usluga koje takav ugovor pokriva valja se upoznati prilikom njegovog sklapanja.

  U većim gradovima, osobito Moskvi i Sankt Peterburgu postoji mnoštvo dobro opskrbljenih ljekarni, koje često rade 24h i u kojima je moguće kupiti čak i lijekove koji se inače u Hrvatskoj izdaju uz recept (npr. antibiotici).

  Za putovanje u Rusku Federaciju nema obveznog cijepljenja. U nekim slučajevima, međutim, kad se radi o izdavanju vize potrebne za reguliranje privremenog boravka u Ruskoj Federaciji (boravak dulji od 90 dana) potrebno je dostaviti potvrdu o testiranju na AIDS.

  Preporučuje se konzumacija flaširane vode za piće.

  Vožnja temeljem vozačke dozvole izdane u Republici Hrvatskoj je dozvoljena, no strogo je zabranjena i kažnjava se vožnja u alkoholiziranom stanju (nulta tolerancija na alkohol u krvi). Prije polaska na put automobilom obavezno provjeriti rutu i stanje na cestama, a svakako se preporuča nabaviti sustav navigacije.

  Posjedovanje ili raspačavanje droge i drugih opojnih sredstava strogo se kažnjava višegodišnjim zatvorskim kaznama.

  OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:

  Građani RH mogu putovati u Rusku Federaciju uz posjedovanje važeće putovnice i odgovarajuće vize. Viza nije potrebna samo za nositelje diplomatskih/službenih putovnica. Vizu izdaje Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj. Detaljnije o uvjetima izdavanja vize možete dobiti direktno u veleposlanstvu: http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/veleposlanstva-stranih-drzava-u-rh/ruska-federacija-zagreb,187.html#phttps://croatia.mid.ru/hr/

  NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):

  U slučaju kad je iz sigurnosnih razloga nužno napuštanje određenih područja ili države, odnosno evakuacija – obratiti se za pomoć Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi.


NADLEŽNI DKP RH:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji
(Pokriva Republiku Bjelarus)

Telefon: 0074 95 7854 070, 7854 075
Konzularni odjel 0074 95 785 39 49

Fax: 0074 95 637 4624

Adresa:

Ostoženka 23
119034 Moskva
RUSIJA

Email: crorus@mvep.hr


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).