Posjet Hrvatskoj gospodarskoj komori

U ponedjeljak, 16. siječnj 2017. godine, polaznici XVII. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH posjetili su Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK).

Uvodno je g. Luka Burilović, predsjednik HGK, upoznao polaznike s tradicijom i poviješću HGK. Pojašnjavajući sadržaj i oblike pomoći i potpore hrvatskim tvrtkama pri istupu na strana tržišta, naglasio je nove prostore koje se RH nude kao članici EU na tom zajedničkom tržištu, te uz predstavništva u Bruxellesu i Moskvi najavio otvaranje još sedam predstavništava HGK: u Šangaju, Istanbulu, Milanu, Münchenu, Beču, Beogradu i Sarajevu. Gđa Ines Obradović, voditeljica Odjela za bilateralnu i multilateralnu suradnju, predstavila je prezentaciju „Hrvatsko gospodarstvo“, dok je gđa Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija, predstavila strukturu, organizaciju, financiranje, aktivnosti i usluge koje HGK nudi gospodarstvenicima u pripremi i nastupu na tržištima EU i šire. Predavanju je nazočio i g. Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK za međunarodne i europske poslove, koji se također obratio i zajedno s kolegicama iz HGK odgovarao na upite polaznika.

Polaznike DA MVEP RH posebno je zanimala podrška i informiranje potencijalnih ulagača iz dijaspore u RH, s kojim se poteškoćama susreću izvoznici na kinesko tržište, planira li HGK otvarati predstavništva i u Stanovima, koriste li bazu MVEP RH u kreiranju i objavi tendera, postoji li mogućnost da HGK uz promicanje hrvatskog gospodarstva promiče i hrvatsku kulturu..