Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova, u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel u Hrvatskoj organizirala je XXIII. Zajednički seminar o procesima europskih integracija

Seminar je namijenjen mlađim diplomatima iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe kojima omogućuje uvid u aktualna kretanja i promjene u procesima europskih integracija, te neposrednu razmjenu znanja i iskustava sadašnjih država članica Europske unije i (potencijalnih) država kandidatkinja. Radni jezik seminara je engleski, a predavači su iskusni diplomati i znanstvenici iz Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, među kojima i sudionici pregovaračkih procesa svojih zemalja, eksperti EU i predavači prestižnih europskih sveučilišta.

Seminar su otvorili ravnateljica Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova dr.sc. Lada Muraj i predstavnik Zaklade Hanns Seidl dr. sc. Klaus Fiesinger. Na uvodnom izlaganju državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko Zgombić održala je predavanje pod naslovom „Promišljanja o budućnosti Europe: regionalna i globalna uloga Europske unije – iz hrvatske perspektive“. Predavanje su tijekom seminara također održali šef predstavništva EK u Zagrebu Ognian Zlatev zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, profesor dr.sc. Eckart Stratenschulte, konzultant iz Berlina,  direktor Diplomatske akademije u Berlinu dr.sc. Christian Johann, dr. sc. Sandro Knezović iz IMRO-a, dr. sc. Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti.

Tijekom seminara sudionici su aktivno sudjelovali u stručnoj raspravi, razmjenjujući i na taj način svoja iskustva i pozicije država iz kojih dolaze, a imali su prigodu i sudjelovati u specijalističkim diplomatskim radionicama o pregovaranju i pregovaračkim tehnikama koje je održao iskusni austrijski diplomat Andreas List.

Na seminaru je sudjelovalo 18 mladih diplomata iz zemalja Europske unije i Jugoistočne Europe.