Vukovar je mjesto zajedništva, a ne podjela. Hrabrost hrvatskih branitelja obvezuje da štitimo dignitet Domovinskog rata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Došli smo u Grad Heroj, grad svjetionik hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata da u zajedništvu i s iznimnom čašću odamo poštovanje hrvatskim braniteljima, onima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i demokraciju u proteklih više od 30 godina, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u Vukovaru na obilježavanju 32. godišnjice vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu.

Dodao je da je Vukovar itekako propatio u Domovinskom ratu te da se, od mirne reintegracije u naš teritorijalni i ustavnopravni poredak 1998., razvija ulaganjem svih dosadašnjih vlada.

Zadaća svih hrvatskih vlada da maksimalno vode računa o Vukovaru

"Naša je Vlada posebno ovih nekoliko godina učinila maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo i školstvo", kazao je predsjednik Vlade dodavši da su zajednički napravljeni veliki napori, ali da je zadaća svih hrvatskih vlada da maksimalno vode računa o Vukovaru.

"Da posebno vodimo računa o hrvatskim braniteljima i da iskažemo poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije koja je svoju najgoru manifestaciju dobila ovdje tijekom 1991. godine", poručio je Plenković.

Istaknuo je da svi hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje te da je više puta kazano da su i pripadnici HOS-a branili Hrvatsku.

"To smo rekli i u zakonskom okviru i poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima", dodao je te posebno naglasio da Vukovar ne smije biti mjesto podjele nego mjesto zajedništva.

Naša je komunikacija uvijek dobronamjerna, ali odgovaramo onome tko nas napada ili vrijeđa

Što se tiče pozdrava ZDS, premijer je kazao da je limitiran na ono što je bilo 1991., a sve druge konotacije su neprihvatljive i štete Hrvatskoj. Dodao je kako se nada da velika većina hrvatskih građana to zna i razumije.

Podsjetio je da su predstavnici SDSS-a više puta bili u Vukovaru, a ove su godine, nakon razgovora o svim okolnostima, donijeli odluku koju u Vladi respektiraju.

Upitan o odnosu s vukovarskim gradonačelnikom Penavom, Plenković je kazao da je njegova kao i komunikacija vladajuće stranke uvijek dobronamjerna, pristojna i kulturna, a ako nas netko vrijeđa ili napada onda odgovaramo. "To je tako, ne samo s njim nego i s bilo kim drugim", ocijenio je.

Hrvatska se nikada neće umoriti u potrazi za preostalim nestalim osobama iz Domovinskog rata

Dolaskom Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata predsjednik Vlade s izaslanstvom odao je počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i svijeća.

Cvijeće je položeno i na grobove Blage Zadra i Marka Babića. Potom su sudjelovali na Svetoj misi za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je na vukovarskom Memorijalnom groblju predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 32. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu položeni su vijenci i upaljene svijeće i podno spomen obilježja na Ovčari.

Tom prilikom premijer Plenković poručio je kako se Hrvatska neće nikada umoriti u potrazi za preostalim nestalim osobama iz Domovinskog rata te se i ovih dana obavljaju probna iskapanja u vukovarskoj okolici.
 
Izvor: Vlada RH

Priopćenja