Ministar Grlić Radman na 28. Forumu hrvatskih manjina

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak 17. studenog 2023. godine na 28. Forumu hrvatskih manjina, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Tema ovogodišnjeg Foruma bila je usmjerena na istraživanje, analizu i promatranje veza hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj tijekom desetljeća njenog članstva u Europskoj uniji.

„Zaštita i skrb hrvatske nacionalne manjine strateški je prioritet ove vlade što se može pokazati na konkretnim primjerima i to u brojnim resorima od MVEP-a do Ministarstva znanosti i obrazovanja, kulture i medija, turizma i športa, regionalnog razvoja, a napose Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH koji predvodi svojim posebnim programima te prati i pridonosi razvoju krucijalnih pitanja koji se danas na ovom Forumu postavljaju“, istaknuo je ministar.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo prisutnošću predstavnika znanstvenih instituta, kulturnih udruga i zaklada iz redova hrvatske nacionalne manjine. Delegacije su stigle iz različitih zemalja, uključujući Austriju, Crnu Goru, Srbiju, Italiju, Mađarsku, Rumunjsku, Sjevernu Makedoniju, Slovačku i Sloveniju. Njihova prisutnost svjedoči o važnosti suradnje i dijaloga između hrvatskih manjina i njihovih zemalja porijekla.

Ministar Grlić Radman izrazio je optimizam glede daljnje suradnje i zajedničkih napora u jačanju veza između hrvatskih manjinskih zajednica i relevantnih institucija u Republici Hrvatskoj. Ovaj Forum pruža priliku za dublje razumijevanje izazova s kojima se suočavaju manjinske zajednice te potiče iznalaženje konkretnih rješenja koja će poboljšati njihov društveni, kulturni i obrazovni položaj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sustavno kroz javni natječaj za programe u kulturi, ali i pokroviteljstvima redovito sudjeluje u kulturnim, obrazovnim i znanstvenim projektima kojima je cilj promidžba kulturne baštine  hrvatske manjinske zajednice, ali i hrvatske kulturne baštine općenito u zemljama gdje te zajednice žive.

Priopćenja