Veleposlanik prof. dr. Zoran Jašić uručio je odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom koje je posthumno dodijeljeno bivšem bečkom gradonačelniku Helmutu Zilku

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji prof. dr. Zoran Jašić uručio je u srijedu, 12. svibnja 2010. godine, u Beču, odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom koje je posthumno dodijeljeno bivšem bečkom gradonačelniku Helmutu Zilku za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te razvitak kulturnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Austrije. Odlikovanje je primila njegova supruga Dagmar Koller

Istom prigodom gradišćanskom Hrvatu Martinu Prikosoviću veleposlanik Jašić uručio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u očuvanju hrvatskog jezika i identiteta gradišćanskih Hrvata.

Svečanost uručenja odlikovanja održana je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske uz nazočnost predsjednika bečkog Pokrajinskog vijeća Harryja Kopietza te brojnih uglednih Austrijanaca.

Bivši dugogodišnji gradonačelnik grada Beča Helmut Zilk podupirao je produbljenje političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa Hrvatske i Austrije. Značajan je njegov doprinos i potpora hrvatskom osamostaljenju te nezaboravan njegov nastup na prosvjednom skupu u kolovozu 1991. na Trgu Sv. Stjepana u Beču, kada se zauzeo za osamostaljenje Hrvatske. Posebno je bio angažiran u pružanju humanitarne pomoći Hrvatskoj u sklopu akcije "Susjed u nevolji".

Gradišćanski Hrvat Martin Prikosović dobio je odličje za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog jezika i identiteta među gradišćanskim Hrvatima kao i za promicanje veza između gradišćanskih Hrvata te Hrvata u Slovačkoj i Mađarskoj i Republike Hrvatske.



Priopćenja