U Lisabonu se održava 4. Međunarodna konferencija

Cilj ovog susreta znanstvenika, umjetnika i kulturnih djelatnika iz osam slavenskih zemalja (Češke, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Rusije i Ukrajine) i dvije zemlje Pirinejskog poluotoka (Portugala, kao zemlje domaćina i Španjolske) je jačanje veza između kultura s dva kraja Europe

Svečanom otvaranju Ibero-slavenskih dana u Institutu Camões, Ministarstva vanjskih poslova Portugala, bili su nazočni veleposlanici slavenskih zemalja akreditirani u Portugalu. Okupljenim sudionicima 4. Ibero-slavenskih dana i uzvanicima tom prigodom obratio se pozdravnim govorom i veleposlanik Republike Hrvatske u Portugalu mr. sc. Željko Vukosav.

Budući da se ovogodišnji Ibero-slavenski dani odvijaju u sklopu obilježavanja 100. godišnjice Portugalske Republike, veleposlanik Vukosav je okupljene sudionike podsjetio na uspostavu prvih diplomatskih veza između Dubrovačke Republike i Portugala otvaranjem Konzulata u Lisabonu sredinom XVIII. stoljeća. Također je istaknuo i ulogu prve portugalske novinarke, Antonije Pušić, velike eruditkinje hrvatskog podrijetla, koja je svojim životom i djelom oživotvorila republikansko načelo jednakosti, osobito između spolova.

Na poticaj Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu ove godine su Ibero-slavenski dani obogaćeni sa tjednom slavenskih filmova koji će biti otvoren hrvatskim filmom "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", redatelja Tomislava Radića. Popratna izložba o Dubrovačkoj Republici i Antoniji Pušić nadopunjena je recitacijom hrvatskih autora i kušanjem hrvatskih vina.



Priopćenja