U Zagrebu završila Regionalna Ministarska Konferencija jugoistočne Europe o

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pozdravili su danas u Zagrebu ministre, predstavnike Pakta o stabilnosti i predstavnike Vijeća Europe koji sudjeluju u radu Regionalne Ministarske konferencije jugoistočne Europe o "Djelotvornom demokratskom upravljanju na lokalnoj i regionalnoj razini". U ime ministara zemalja Pakta o stabilnosti i Vijeća Europe uvaženi skup je nakon predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera pozdravio posebni koordinator Pakta dr. Erhard Busek

Dr. Ivo Sanader je u pozdravnom govoru rekao da je Vlada Republike Hrvatske odlučna u osposobljavanju vlastite administracije na svim razinama za članstvo u Europskoj uniji te da je u pripremi reforma lokalne uprave i samouprave koja će uključivati decentralizaciju vlasti a potom i fiskalnu decentralizaciju. Cilj je prijenos ovlasti bliže građanima, što je nužno kako bi se građani stvarno osjećali dijelom vlasti. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je kazala da je građanin temelj istinske demokracije, a učinkovita demokratska uprava na lokalnoj razini daje mogućnost građanima za sudjelovanje u vlasti. Nakon obraćanja predsjednika Vlade dr. Sanadera i potpredsjednice Kosor Konferencija je nastavljena susretom ministara zemalja Pakta o stabilnosti koji su razmijenili iskustva, približili stajališta o daljnjem djelovanju lokalne i regionalne samouprave te razmotrili doprinos međunarodne zajednice u pružanju potpore djelotvornom demokratskom upravljanju.

Ministarska Konferencija u Zagrebu završila je danas svečanim potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o preuzetim obvezama za ostvarivanje djelotvornog demokratskog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini i donošenjem zajedničke Završne deklaracije ministara zemalja Pakta o stabilnosti, predstavnika Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu i predstavnika Vijeća Europe.



Priopćenja