Ministarstvo vanjskih poslova RH poduzima intenzivnu diplomatsko-konzularnu aktivnost glede aktualnih događaja u Iraku

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske već godinu i pol dana neprestano upozorava hrvatske građane da izbjegavaju putovanja u Irak ili ukoliko se nalaze u Iraku, da ga odmah napuste budući da je ta zemlja označena kao zemlja najvećeg rizika

Autoprijevoznici i vozači koji rade u Iraku nemaju zakonsku obvezu javljati se Ministarstvu vanjskih poslova ili hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima pred putovanje pa to i ne čine bez obzira na ozbiljnost situacije. Pravodobna obavijest bila bi korisna u kriznim situacijama. Nažalost, Ministarstvo dobiva podatke tek kad se nešto dogodi.

Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje autoprijevoznicima i vozačima da se javljaju Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, i naravno Ministarstvu vanjskih poslova ili najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske, ukoliko su već na putu. Ponovo upozoravamo na tešku i opasnu situaciju u Iraku i na preporuku Ministarstva da se ne putuje u Irak, sada i zbog informacija da veći broj hrvatskih vozača obavlja transporte za Irak.

Usprkos činjenici da Republika Hrvatska nema diplomatske odnose s Irakom te Irak i većinu zemalja Bliskog istoka pokriva iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kairu, Ministarstvo vanjskih poslova ovih dana poduzima intenzivnu diplomatsko-konzularnu aktivnost. Uz dnevne kontakte s hrvatskim veleposlanstvima u Kairu, Ankari i Teheranu, zatražilo je i pomoć Republike Poljske koja ima diplomatsko-konzularno predstavništvo u Iraku. Ministarstvo vanjskih poslova dogovorilo je s poljskom stranom pružanje konzularne zaštite hrvatskim građanima, a otvoreni su i mnogi drugi kanali diplomatske komunikacije. Ministarstvo vanjskih poslova osnovalo je radnu skupinu sa zadaćom koordinacije i djelovanja u svezi s posljednjim događajima u Iraku. U slučaju potrebe hrvatski građani koji se nalaze u Iraku kao i članovi njihovih obitelji mogu se za informacije obratiti Ministarstvu vanjskih poslova na telefonski broj: 4569964.

Ministarstvo vanjskih poslova spremno je u svakom trenutku pružiti potrebnu pomoć i zaštitu državljanima Republike Hrvatske te moli za suradnju građane i poziva ih na poštivanje preporuka i upozorenja donesenih na temelju stručnih procjena sigurnosne situacije u određenim dijelovima svijeta.



Priopćenja