Regionalna Ministarska Konferencija jugoistočne Europe

U Zagrebu je danas 25. listopada 2004. počela radom dvodnevna Regionalna Ministarska konferencija jugoistočne Europe o «Djelotvornom demokratskom upravljanju na lokalnoj i regionalnoj razini» koja se održava u zajedničkoj organizaciji Vlade Republike Hrvatske, Pakta o stabilnosti i Vijeća Europe

Na Konferenciji su razmijenjena mišljenja predstavnika nacionalnih udruga lokalnih i regionalnih vlasti, nacionalnih i međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija. U uvodnom izlaganju državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić je na Konferenciji ocijenio da je program lokalne uprave u Hrvatskoj uspio i da su građani prihvatili mogućnost upravljanja svojim zajednicama, što se očituje željom za osnivanjem novih jedinica lokalne samouprave. Državni tajnik Palarić je izjavio kako Ministarska konferencija namjerava predstaviti djelatnost Vlade Republike Hrvatske u reformiranju lokalne i regionalne samouprave što će značiti opsežnu decentralizaciju uz jačanje lokalne i regionalne samouprave.

Drugog dana u utorak, 26. listopada 2004. Konferencija nastavlja rad susretom ministara zemalja Pakta o stabilnosti koji će razmijeniti iskustva, približili stajališta o daljnjem djelovanju i budućim akcijama na području lokalne i regionalne razine te razmotriti doprinos međunarodne zajednice u pružanju potpore djelotvornom demokratskom upravljanju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Konferencija će završiti potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o preuzetim obvezama za stvaranje djelotvornog demokratskog upravljanja na lokalnoj i regionalnoj razini te donošenjem Završne deklaracije ministara zemalja Pakta o stabilnosti, predstavnika Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu i Vijeća Europe.

U radu Konferencije sudjeluju posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu dr. Erhard Busek, glavni direktor za pravne poslove Vijeća Europe Guy de Vel i predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni di Stasi te ministri zaduženi za lokalnu i regionalnu upravu u državama obuhvaćenim Paktom o stabilnosti.



Priopćenja