Središnjom proslavom Dana Europe na Cvjetnom trgu u Zagrebu tradicionalno je obilježen predstojeći Dan Europe

Ova manifestacija predstavlja središnji događaj niza aktivnosti koje su organizirane u okviru Europskog tjedna, a kojima Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija informiraju hrvatske građane o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Ova manifestacija predstavlja središnji događaj niza aktivnosti koje su organizirane u okviru Europskog tjedna, a kojima Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija informiraju hrvatske građane o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Aktivnosti se provode u suradnji s partnerima – Delegacijom Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, kao državom predsjedateljicom Europskom unijom, veleposlanstvima država članica Europske unije, nevladinim organizacijama i tijelima državne uprave.

Građani su na štandovima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Delegacije Europske unije mogli dobiti besplatne publikacije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i prigodne promotivne materijale. Informacije o životu u Europskoj uniji također su bile dostupne na štandovima država članica Europske unije, a organiziran je i poseban program za najmlađe organizacijom likovne radionice te prigodnim glazbenim programom.

Na Cvjetnom trgu obilježena je i 60. obljetnica Schumanove deklaracije, kojom je započet proces integriranja na europskom kontinentu.

Europski tjedan obilježava se u svim hrvatskim županijama, ove godine od 3. do 10. svibnja. Prigodom obilaska županija i hrvatskih gradova, organizirani su okrugli stolovi i tribine za različite ciljne skupine, na kojima su građani upoznati s trenutnim stanjem pristupnog procesa u Republici Hrvatskoj, ali i s mogućnostima lokalnih zajednica u korištenju sredstava iz pretpristupnih fondova Europske Unije. Bilo je riječi i o budućem korištenju strukturnih fondova i Kohezijskog fonda nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

Postavljene EU info štandove na Cvjetnom trgu obišao je i Predsjednik Republike Ivo Josipović.



Priopćenja