Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj sudjelovalo je zajedno s veleposlanstvima šest država članica Europske unije i Turske, od 7. do 9. svibnja 2010. godine, u programu obilježavanja Dana Europe na glavnoj željezničkoj postaji u Stockhol

Na glavnoj željezničkoj postaji (Centralstation) kao jednoj od najfrekventnijih mjesta u cijeloj Švedskoj, bio je postavljen posebno osmišljen multimedijalni štand Predstavništva Europske komisije u Stockholmu

Na glavnoj željezničkoj postaji (Centralstation) kao jednoj od najfrekventnijih mjesta u cijeloj Švedskoj, bio je postavljen posebno osmišljen multimedijalni štand Predstavništva Europske komisije u Stockholmu, koji je omogućio brojnim putnicima i prolaznicima da, kroz kvizove i druge interaktivne sadržaje, nauče nešto novo o Europskoj uniji, njezinim institucijama i državama članicama, ali i Hrvatskoj kao skoroj 28. državi članici. Među posebnim gostima manifestacije bile su švedska ministrica za europske poslove Birgitta Ohlsson, bivša potpredsjednica Europske komisije Margot Wallström, te zastupnice u Europskom parlamentu Anna Maria Corazza Bildt i Cecilia Wikström.

Prezentacija u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Stockholmu obuhvaćala je, između ostaloga, intervju s veleposlanikom RH u Švedskoj Vladimirom Matekom na temu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kviz znanja pod naslovom „Upoznajte Hrvatsku, 28. članicu EU!“ i prikazivanje promotivnog filma o Hrvatskoj. Zapažen kulturno-glazbeni doprinos prezentaciji dala je folklorna sekcija Hrvatsko Kulturno Društvo „Dr. Ivan Mertz“ iz Stockholma.

Za trajanja hrvatskog programa, posebno pohvaljenog od strane organizatora, zainteresiranima su distribuirani prigodni promotivni materijali i publikacije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Hrvatske turističke zajednice. Pobjednicima kviza, koji su pokazali zavidnu razinu znanja o Hrvatskoj, uručene su simbolične nagrade.



Priopćenja