Sastanak ministra Grlića Radmana s ministrom vanjskih poslova Helenske Republike

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u srijedu, 29. siječnja 2020. godine, ministra vanjskih poslova Helenske Republike...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u srijedu, 29. siječnja 2020. godine, ministra vanjskih poslova Helenske Republike Nikolaosa Georgiosa Dendiasa, koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo jačanjem dijaloga dviju zemalja, kao i  jačanjem bilateralne gospodarske suradnje, osobito u području prometne i energetske povezanosti, vojne industrije te maritimne suradnje.

Ministri su razgovarali o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, posebno se osvrnuvši na konferenciju o budućnosti Europe i sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u svibnju 2020. godine u Zagrebu. Razgovora je bilo i o aktualnim europskim temama poput migracija, Višegodišnjeg financijskog okvira i Brexita.

Ovom prilikom ministar Grlić Radman naglasio je kako Hrvatska snažno podupire nastavak politike proširenja Europske unije te jačanje sigurnosti i stabilnosti u regiji. Obostrano je izražena podrška procesu proširenja Europske unije i otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, potvrđena Zajedničkom deklaracijom kvadrilaterale Hrvatske, Grčke, Rumunjske i Bugarske tijekom 74. sjednici Opće skupštine UN-a.

Završno, ministri Grlić Radman i Dendias složili su se kako je suradnja u okviru institucija Europske unije temelj uspješne bilateralne suradnje, koja doprinosi ispunjenju zajedničkih europskih ciljeva.



Priopćenja