Državna tajnica Nikolina Brnjac na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

Državna tajnica Nikolina Brnjac boravila je od 28. do 30. siječnja 2020. godine u Bruxellesu, gdje je u svojstvu delegirane dužnosnice Vlade RH za predstavljanje Vijeća Europske unije u Europskom parlamentu (ministre délégué), po drugi puta...

Državna tajnica Nikolina Brnjac boravila je od 28. do 30. siječnja 2020. godine u Bruxellesu, gdje je u svojstvu delegirane dužnosnice Vlade RH za predstavljanje Vijeća Europske unije u Europskom parlamentu (ministre délégué), po drugi puta u siječnju sudjelovala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta.

Uoči plenarne sjednice, državna tajnica Brnjac je pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta (AFCO) predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i odgovarala na pitanja članova Odbora. Također je održala radni sastanak s predsjednikom AFCO Odbora Tajanijem te izvjestiteljem Ruiz Devesom  na temu predstojeće suradnje u otvorenim dosjeima.

Tijekom dva dana zasjedanja, državna tajnica je kao predstavnica Vijeća sudjelovala u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i predstavljanju programa rada Europske komisije za 2020. godinu.

U ime Vijeća Europske unije, državna tajnica Brnjac obratila se zastupnicima povodom glasanja o suglasnosti na Sporazum o povlačenju Ujedinjenje Kraljevine iz Europske unije. Također je predstavila mjere koje Vijeće i države članice poduzimaju radi zaštite od širenja zaraze koronavirusom te govorila o humanitarnoj situaciji migranata na grčkim otocima, s naglaskom na djecu i maloljetnike bez pratnje.



Priopćenja