Prijenos znanja u području kemijske sigurnosti Sjevernoj Makedoniji

Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, u suradnji sa Sekretarijatom za europske poslove Sjeverne Makedonije i Uredom UN-a za projektne usluge (UNOPS), održala je seminar prijenosa hrvatskih iskustava iz područja jačanje sposobnosti u području kemijske sigurnosti.

Seminar je organiziran u okviru projekta „Nordic support for progress of North Macedonia“, koji zajednički financiraju vlade Norveške, Švedske i Republike Hrvatske, s ciljem osnaživanja institucija Sjeverne Makedonije za proces europskih integracija.

Hrvatski stručnjaci podijelili su s kolegama iz Sjeverne Makedonije vrijedna znanja i iskustva vezana uz provedbu Nacionalne strategije kemijske sigurnosti, čiji je cilj utvrditi glavne strateške pravce i mjere za uspostavu racionalnog, učinkovitog, dinamičnog i integriranog sustava kemijske sigurnosti. Na edukaciji su sudjelovali predstavnici raznih institucija Sjeverne Makedonije - Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva okoliša, Ministarstva zdravstva, Inspektorata zaštite okoliša, Centra za upravljanje krizama te drugih institucija, kojima je hrvatsko iskustvo iz ovoga područja vrlo relevantno.

Ovaj projekt provodi se u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, čime se Republika Hrvatska aktivno zalaže za širenje utjecaja Europske unije te potiče reformske procese u Sjevernoj Makedoniji, što predstavlja i jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije – Europa koja je utjecajna.Ostale vijesti