Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor izbori u inozemstvu održavaju se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Republike Hrvatske...

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor izbori u inozemstvu održavaju se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) Republike Hrvatske. Izbore za Hrvatski sabor održane 2000. godine RH je provela na tri biračka mjesta u DKP-ima na državnom području Srbije i Crna Gore (Beograd, Kotor, Subotica). Odaziv birača je bio slab (1950 birača), te je tom prilikom broj biračkih mjesta bio dovoljan.

Usprkos nedostatku osoblja, tehničkim i sigurnosnim razlozima, Državnom izbornom povjerenstvu predložili smo dvostruko više biračkih mjesta (100% povećanje) u odnosu na prošle izbore, pri tome imajući u vidu zakonski okvir i činjenicu da ne održavamo konzularne dane izvan DKP-a. Dakle, predložili smo šest biračkih mjesta na četiri lokacije i to u Veleposlanstvu u Beogradu, Konzularnom odjelu Veleposlanstva u Beogradu (dva biračka mjesta), te u Generalni konzulatima u Subotici i Kotoru s po dva biračka mjesta.

Predloženi broj biračkih mjesta udovoljava međunarodnim standardima, može obraditi povećani broj birača, a da se ne ugrozi pravilnost glasovanja i sigurnost biračkih mjesta. Vjerujemo da će povećani broj biračkih mjesta omogućiti da predstojeći izbori budu uspješniji od prethodnih po broju birača i po efikasnosti izbornog procesa.



Priopćenja