Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić posjetila Mostar

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. godine u Mostaru...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić posjetila je u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. Mostar. Tijekom posjeta ministrica Pejčinović Burić sastala se s Draganom Čovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora te Josipom Brkićem, zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH, s kojima je razgovarala o daljnjem razvoju bilateralnih odnosa RH i BiH, europskoj perspektivi BiH i o poboljšanju sveukupnog statusa Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, prvenstveno njegove ravnopravnosti s ostala dva konstitutivna naroda.

Ministrica Pejčinović Burić posjetila je i Sveučilište u Mostaru, jedino u BiH i izvan RH koje ima nastavu na hrvatskom jeziku i na kojem studira 12000 studenata.  Posjetila je i druge institucije važne za opstanak Hrvata na ovim prostorima kao što su Hrvatsko narodno kazalište, Sveučilišna bolnica te Franjevački samostan sv. Petra i Pavla. Ove institucije, osim svoje obrazovne, kulturne, i znanstveno istraživačke misije čine stupove opstojnosti hrvatskoga naroda u cijeloj Bosni i Hercegovini i očuvanja njegovog identiteta, a posebno u Hercegovini.

Ministrica  Pejčinović Burić naglasila je  kako Vlada RH kroz svoje programe potpore Hrvatima u BiH,  pomaže i nastavit će pomagati razvoj i jačanje institucija koje su od vitalne važnosti za Hrvate u BiH. Posebno je istaknula važnost hrvatske potpore europskom putu BiH jer je to potpora i svim Hrvatima u toj zemlji.

Ministrica Pejčinović Burić najavila je i skoro otvaranje konzulata RH u Livnu i Vitezu.

Izjava ministrice Pejčinović Burić:

Preuzimanje

 

 

 

 

 

 



Priopćenja