Potpisana Okvirna konvencija o suradnji između MVPEI RH, Veleposlanstva Francuske Republike u RH i francuske Nacionalne škole za javnu upravu (ENA-e)

Državni tajnik Plenković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ove Konvencije koja će u idućem trogodišnjem razdoblju, od 2010.-2012. godine, formalizirati i intenzivirati suradnju, koja između ovih triju institucija postoji još od 2005. godine

Državni tajnik Plenković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ove Konvencije koja će u idućem trogodišnjem razdoblju, od 2010.-2012. godine, formalizirati i intenzivirati suradnju, koja između ovih triju institucija postoji još od 2005. godine. Ta se suradnja ponajprije odnosi na pripremu hrvatskih državljana za rad u institucijama Europske unije. Kao takva bit će konkretizirana i u obliku pripremnih tečajeva za državne službenike Republike Hrvatske, predavanja za širu javnost te detaljnijeg informiranja djelatnika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija o promjenama u natječajnoj proceduri, a u cilju daljnjeg informiranja hrvatske javnosti. Obuku će provoditi stručnjaci Nacionalne škole za javnu upravu koji su već pokazali izniman uspjeh u pripremi francuskih, ali i kandidata iz drugih zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Veleposlanik Pasquier ocijenio je potpisivanje Konvencije važnim korakom u obuci i pripremi državnih službenika na hrvatskom putu u europske integracije, posebice u slijedeće dvije godine kada se očekuje dovršetak pristupnih pregovora.

Ravnatelj ENA-e Boucault također se složio kako današnje potpisivanje Konvencije stvara čvrste temelje za buduću obuku hrvatskih državnih službenika za rad u institucijama Europske unije. Naglasio je kako je do sada više od 6.500 francuskih službenika i više od 3.500 polaznika iz ostalih zemalja članica Europske unije završilo tečajeve ove prestižne škole.

Prigodom ovog događaja danas će u Europskom domu u Zagrebu biti održano i informativno predavanje za širu javnost o mogućnostima zapošljavanja u institucijama Europske unije koje će održati načelnica Sektora za pripremne tečajeve pri ENA-i Julie Leprêtre.



Priopćenja