Ministar Gordan Jandroković sastao se sa zamjenikom predsjednika izraelske Vlade i mvp Avigdorom Libermanom

Tom prigodom ministri Jandroković i Liberman potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o dopunama Ugovora o trgovini i gospodarskoj suradnji i Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima

Tom prigodom ministri Jandroković i Liberman potpisali su Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o dopunama Ugovora o trgovini i gospodarskoj suradnji i Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Države Izrael o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima.

U razgovoru dvojice ministara naglašeno je čvrsto uvjerenje u nastavak odvijanja iznimnog političkog dijaloga, te daljnjeg razvoja i unaprjeđenja bilateralnih, multilateralnih i gospodarskih odnosa između Hrvatske i Izraela. Isto tako, pohvaljen je razvoj suradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, posebno nakon posljednjeg službenog posjeta ministra Libermana Hrvatskoj u rujnu 2009. godine. Odnosi dviju zemalja ocijenjeni su vrlo dobrima i u stalnom usponu posebice od 2005. godine kada je Izrael u Republici Hrvatskoj otvorio Veleposlanstvo, a što je omogućilo intenzivniju suradnju i razvoj odnosa u područjima od interesa za obje zemlje.

Glede gospodarske suradnje i izraelskih ulaganja u Republiku Hrvatsku, postojeći potencijali posebno su istaknuti u sektoru turizma, energetike i poljoprivrede.

Svog sugovornika ministar Jandroković upoznao je i s aktualnim tijekom hrvatskih pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te kazao kako je Republika Hrvatska predana procesu reformi i ispunjavanju kriterija kako bi se pristupni pregovori dovršili do kraja tekuće godine. Vezano za stanje u jugoistočnoj Europi, ponovio je hrvatski stav kako je euroatlantska perspektiva svih zemalja regije najbolje jamstvo trajnoga mira i stabilnosti toga prostora.

Ministri su se također složili kako Republika Hrvatska i Država Izrael dijele zajedničku predanost prioritetima globalnog mira i sigurnosti. Kao nestalna članica Vijeća sigurnosti u Ujedinjenim narodima, Hrvatska je imala priliku baviti se bliskoistočnim pitanjima, te je uključena u mirovne operacije Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni i u Libanonu. Osvrnuvši se na izraelsko-palestinski mirovni proces ministar Jandroković poručio je kako Republika Hrvatska podržava sve one napore koji su usmjereni prema obnovi međusobnog dijaloga i nastavku mirovnih pregovora.



Priopćenja