Poticanje snažnijeg doprinosa Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju procesu proširenja EU-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 24. svibnja 2023. godine, u Sarajevu na 8. Godišnjem forumu Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju u okviru predsjedanja Bosne i Hercegovine Strategijom (EUSAIR) i Jadransko-jonskom inicijativom (JJI). Na Forumu ministar je sudjelovao na panelu na visokoj razini posvećenom proširenju EU-a pod naslovom: ,,The role of the AII and the EUSAIR in the acceleration of the European Integration process''.
 
Ministar Grlić Radman je na početku svog izlaganja na panel raspravi zahvalio Bosni i Hercegovini na uspješnom predsjedanju Strategijom te naglasio kako je pitanje proširenja Europske unije jedno od ključnih u idućem razdoblju, a da okvir koji pruža Strategija treba iskoristiti za pristupni proces državama kandidatkinjama.
 
,,Jačanje administrativnih kapaciteta, razmjena i prijenos znanja, dijeljenje iskustava i praksi, stvaranje mreža prijatelja i partnera, kao i izgradnja povjerenja među njima – sve su to iznimno vrijedne prednosti za svaku zemlju koja teži članstvu u Europskoj uniji, a kroz Strategiju EU-a za jadransko i jonsku regiju države kandidatkinje mogu se bolje upoznati s načelima i propisima kohezijske politike EU-a'', istaknuo je ministar Grlić Radman te dodao kako se kroz Strategiju može i treba stvoriti dodana vrijednost jačanjem usklađenosti država kandidatkinja s pravnom stečevinom u svim relevantnim područjima.
 
Ministar Grlić Radman, također je preuzeo jednogodišnje predsjedanje Strategijom i Jadransko-jonskom inicijativom (1. lipnja 2023. - 31. svibnja 2024.). MVEP će zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije koordinirati sve aktivnosti vezane uz predsjedanje Strategijom te će se središnji događaj hrvatskog predsjedanja, Godišnji forum Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju i ministarski sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative, održati u svibnju 2024. godine.
 
Također, ministar Grlić Radman naglasio je prioritete hrvatskog predsjedanja Strategijom - transformacija strategije u novim makroregionalnim okolnostima,  poticanje snažnijeg doprinosa strategije i inicijative procesu proširenja EU-a, dovršetak procesa revizije Strategije, kao i snažnije institucionalno povezivanje u okviru četiriju postojećih makroregionalnih strategija EU-a. 
 
,,Hrvatska je uvijek bila najveći zagovornik procesa proširenja Europske unije, utemeljenog na dobro strukturiranom, učinkovitom i poštenom pristupnom procesu koji se temelji na utvrđenim kriterijima i načelu pojedinačnih postignuća. Nastavit ćemo pružati našu političku, diplomatsku i tehničku podršku ambicijama svih država Zapadnog Balkana na njihovom putu prema EU-u'', zaključio je ministar Grlić Radman.

Priopćenja