Vlada Republike Hrvatske i UNICEF uspostavljaju montažne škole za djecu u potresom pogođenim područjima u Turskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova potpisan je sporazum između Ministarstva vanjskih i europskih poslova i UNICEF-a za donaciju potresom pogođenim područjima u Turskoj. Sporazum je vrijedan milijun eura, a sredstva će biti uplaćena Uredu UNICEF-a u Turskoj koji će, u bliskoj suradnji s državnim tijelima, u sljedećih šest mjeseci uspostaviti tri montažne škole kako bi se osigurao nastavak obrazovanja za djecu ugroženu potresima u pokrajinama Kahramanmaraş i Adiyaman.

Prema izvješću Predsjedništva za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima Republike Turske, razorni potres u veljači ove godine ugrozio je 2,5 milijuna djece, a gotovo 1.000 škola uništeno je ili oštećeno te izvan upotrebe. Procjenjuje se kako je u spomenute dvije pokrajine posljedicama potresa pogođeno više od 2.000 djece i 100 učitelja i nastavnika, a tri škole koje će biti uspostavljene donacijom Vlade Republike Hrvatske trebale bi osigurati potrebne kapacitete za učenike i nastavnike.

Planirana površina svake škole je 2.400 četvornih metara, sadržavat će po 12 učionica, 2 uredska prostora za nastavničko osoblje te sanitarne prostorije, uključujući one posebno prilagođene djeci s teškoćama u razvoju. UNICEF će s Ministarstvom nacionalnog obrazovanja Republike Turske koordinirati aktivnosti kako bi se osiguralo potrebno osoblje sve tri škole te da se rad škola organizira u dvije smjene, kako bi se povećao pristup učenicima, primjerice kroz održavanje predškolske i osnovnoškolske nastave u prijepodnevnim satima te srednjoškolskih programa u poslijepodnevnim satima.

„Republika Hrvatska bila je među prvim državama koje su uputile žurnu pomoć Republici Turskoj, neposredno nakon razornog potresa 6. veljače ove godine. Istoga dana uputili smo tim od 41 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite sa psima, materijalnu pomoć, te naknadno i 40 smještajnih kontejnera. Ukupna pomoć Vlade Republike Hrvatske Republici Turskoj iznosi 5 milijuna eura. Posebno nam je drago da smo u suradnji s dugogodišnjim partnerom Vlade Republike Hrvatske na planu razvojne suradnje i humanitarne pomoći, UNICEF-om, usuglasili ovaj vrijedan projekt pomoći Republici Turskoj, u vidu izgradnje tri montažne škole u vrijednosti 1 milijun eura, koje će do izgradnje trajnih školskih konstrukcija, pohađati gotovo dvije tisuće djece. U našem radu na području razvojne suradnje i humanitarne pomoći posebnu pozornost posvećujemo najranjivijim skupinama stanovništva, a to su upravo djeca. Stoga mi je izuzetno drago da smo i ovaj put udružili snage s UNICEF-om u ovom vrijednom projektu, kojeg ćemo provesti za dobrobit djece i potporu obrazovnom sustavu Republike Turske“, istaknuo je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova prilikom potpisivanja sporazuma o suradnji.

„Republika Hrvatska i Republika Turska su solidarnošću koju su iskazale uslijed katastrofa koje su pogodile obje zemlje proteklih godina pokazale da su pravi prijatelji u nevolji. Zahvaljujem Hrvatskoj na brzoj i čvrstoj solidarnosti koju je iskazala prema Turskoj nakon potresa 6. veljače. Izgradnja ove tri montažne škole predstavlja dodatan i značajan primjer hrvatske solidarnosti.“, poručio je veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

„UNICEF je odmah nakon razornog potresa u Turskoj počeo pružati podršku i pomoć djeci i obiteljima u pogođenim područjima. Uz hitnu humanitarnu pomoć i zaštitu djece u kriznim situacijama poput ove, nužno je osigurati što brži nastavak obrazovanja djece i mladih, jer je škola iznimno važna za njihov oporavak od traume, nastavak razvoja i povratak u djetinjstvo. Ova vrijedna donacija neposredna je reakcija na najnužnije potrebe djece u Turskoj koja će ublažiti negativan utjecaj potresa na njihove živote. S Ministarstvom vanjskih i europskih poslova uspješno surađujemo na projektima službene razvojne pomoći od 2018. godine te smo zahvalni što je UNICEF prepoznat kao partner koji međunarodnu humanitarnu pomoć usmjerava u važne programe i aktivnosti za djecu i obitelji diljem svijeta“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Pružanje podrške Turskoj sedmi je u nizu projekata na kojima Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uspješno surađuje s UNICEF-om u okviru službene razvojne i humanitarne pomoći. Službena razvojna pomoć (eng. Official Development Assistance - ODA) odnosi se na aktivnosti i mjere osmišljene za promicanje održivog razvoja u slabije razvijenim zemljama, a aktivnosti se financiraju iz proračunskih sredstava Republike Hrvatske te koriste u skladu s propisima Odbora za razvojnu pomoć OECD-a o službenoj razvojnoj pomoći.

Priopćenja