Državni tajnik Matušić održao sastanak s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Alžira

  • Slika
  • Slika
Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić primio je 24. svibnja 2023. izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Alžirske nacionalne narodne skupštine. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima Hrvatske i Alžira, koji su ove godine intenzivirani održavanjem političkih konzultacija u Alžiru u veljači, posjetom izaslanstva Hrvatskog sabora Alžiru u ožujku te aktualnim posjetom alžirskog Odbora za vanjsku politiku.
 
Državni tajnik istaknuo je Alžir kao strateški važnu zemlju za sigurnost i stabilnost Mediterana te izdvojio kulturu, turizam i energetiku kao područja u kojima Hrvatska i Alžir mogu pojačati suradnju. Predsjednik Odbora, Salim Merah, izvijestio je o naporima koje Alžir ulaže u obnovljivu energiju, nadasve u proizvodnju plavog i zelenog vodika te solarnu energiju. U tom kontekstu, Hrvatska, kao regionalno energetsko čvorište, vidi mogućnosti za realizaciju novih projekata s Alžirom. Također, Alžir je zainteresiran za pomoć koju bi hrvatski stručnjaci mogli pružiti svojim znanjem u turizmu i poljoprivredi.
 
Sugovornici su zaključili da će povijesne i prijateljske veze dviju zemalja, uz jačanje zakonskog okvira za suradnju te novoosnovano Hrvatsko-alžirsko poslovno vijeće, doprinijeti realizaciji konkretnih projekata na svim razinama.

Priopćenja