Održan prvi sastanak Globalnog partnerstva za učinkovitu razvojnu suradnju

U Mexico Cityu se 15. i 16. travnja 2014. održao prvi sastanak na visokoj razini Globalnog partnerstva za učinkovitu razvojnu suradnju (Global Partnership for Effective Development Co-operation)...


U Mexico Cityu se 15. i 16. travnja 2014. održao prvi sastanak na visokoj razini Globalnog partnerstva za učinkovitu razvojnu suradnju (Global Partnership for Effective Development Co-operation). Hrvatsku delegaciju predvodila je dr. sc. Vesna Batistić Kos, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralne poslove i globalna pitanja.

Tijekom dvodnevnog sastanka više od 1500 sudionika iz više od 130 zemalja raspravljalo je o ostvarenom napretku u području razvojne suradnje, o mogućnostima osnaživanja partnerstava, te o pronalaženju praktičnih rješenja za održivi i uključivi razvoj. Završni dokument ističe potrebu za promjenom pristupa od učinkovite razvojne pomoći prema učinkovitoj razvojnoj suradnji što ujedno znači i da bi zemlje s juga preuzele vodeću ulogu i odgovornost za vlastiti razvoj. Takva promjena trebala bi pridonijeti ukidanju razlika između „zemalja u razvoju“ i „razvijenih zemalja“, odnosno boljem razumijevanju razvojnih prioriteta.

Globalno partnerstvo za učinkovitu razvojnu suradnju pokrenuto je u prosincu 2011. godine u Busanu, Južna Koreja, te kroz jačanje suradnje razvojnih faktora, iz javnog i privatnog sektora, djeluje u smjeru iskorjenjivanja siromaštva.

Na marginama sastanka pmvep Batistić-Kos, održala je niz bilateralnih susreta s dužnosnicima iz Meksika, Brazila, Turske, Kolumbije, Mjanmara i Angole. Glavna tema razgovora s meksičkim domaćinima, dr. Robertom Dondischem (glavni direktor za globalna pitanja) i Juanom Sandovalom Mendioleaom (glavni direktor za UN), bila je mogućnost jačanja multilateralne suradnje. O mogućnostima uspostave i širenja razvojne suradnje razgovori su vođeni s zamjenicom ministra za nacionalno planiranje i gospodarski razvoj Mjanmara, državnom tajnicom za suradnju u MVP Angole, te direktorima agencija za međunarodni razvoj i suradnju iz Meksika, Brazila, Turske i Kolumbije. Predstavnici Mjanmara, Kolumbije i Angole iskazali su interes za hrvatska iskustva i znanja iz područja post-konfliktne tranzicije poput procesa pomirbe, razminiranja, te razvoja ruralnog turizma, a hrvatske tvrtke pozvane su na direktna ulaganja.



Priopćenja