Pusić: visoko na ljestvici prioriteta je da se BiH makne s mjesta

Nakon rasprave o BiH na Vijeću za vanjske poslove, ministrica Pusić kazala je: "Razgovarali smo o zaključcima i poslu koji čeka EU nakon izbora u BiH...

Nakon rasprave o BiH na Vijeću za vanjske poslove, ministrica Pusić kazala je: "Razgovarali smo o zaključcima i poslu koji čeka EU nakon izbora u BiH, što nije obuhvaćeno zaključcima. Prvo, velika stvar je da je EU kao raspravnu točku stavila BIH u uvjetima u kojima su de facto zaokupljeni Ukrajinom i Sirijom. Većinu dana razgovarat ćemo o Ukrajini".

"BiH je tema koju EU može riješiti. RH smatra da bi se ova tema, ukoliko ostane po strani, mogla pretvoriti u veliki problem destabiliziranja Europe, ali da je tema koju je EU sposobna i ima snage riješiti", istaknula je ministrica.

"Važno je u fokusu cijelo vrijeme imati europsku perspektivu BiH i ono što smo se dogovorili i što je preuzeto iz zaključaka, treba širi i fokusiraniji pristup BiH. Ono što mi ponavljamo je ne snižavanje kriterija, ali pomoć BiH da dosegne te kriterije. Ono što smo imali do sad, kriteriji su bili visoki, BiH ih nije dostizala, klizala je natrag. Zato je važan proaktivan pristup EU. Ako se to ne učini sada bit će to loše i za BiH i za stabilnost Europe", rekla je.

Na upit što je moguće učiniti do izbora u zemlji, ministrica je istaknula Ugovor o rastu i općenito koordiniranje financijske pomoći u BiH.

"Spominjali smo važnost civilnog društva, u prvom redu motiviranje da se uključe u politiku u punom smislu riječi kako bi donijeli novu energiju, a da bi se do toga došlo ti ljudi moraju vidjeti realnu šansu članstva za BiH", kazala je ministrica.

Na upit koliko je implementacija presude Sejdić-Finci visoko na listi prioriteta za biH prije izbora, ministrica je naglasila: "Ono što je visoko na ljestvici je da se BiH makne s mjesta. Jedna od tema u zaključcima jeste i implementacija ove presude, kao tema o kojoj treba voditi računa. Svrha procesa nije samo implementacija odluke Sejdić-Finci, nego njena implementacija u funkciji normalizacije funkcioniranja institucija u BiH".

Ministrica je kazala i kako su se na temu BiH države članice EU međusobno konzultirale. "To smatram najvažnijim uspjehom, to je izuzetno važno za pomak. Cijeli niz zemalja pojavio se s prijedlozima, bilo pisanim ili usmenim, razrađenim idejama kako bi se moglo kretati naprijed. To je važno za BiH i našu regiju, da ta tema ne nestane s dnevnog reda", istaknula je.

Vezano uz Ukrajinu, ministrica je rekla: "Situacija je vrlo zabrinjavajuća. Razgovaramo o  dodatnim sankcijama i pripremama za kvadrilateralu između Ukrajine, Ruske Federacije, EU i SAD-a u četvrtak, u  pokušaju da se nađe modus vivendi, neka vrsta suživota".

 

Izjava ministrice Pusić o BiH i Ukrajini



Priopćenja