Ministrica Pusić primila veleposlanike u nastupne i oproštajne posjete

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je, u utorak 15. travnja, u nastupne posjete veleposlanika Japana Keijija Idea i veleposlanika Mongolije Gunaajava Batjargala te u oproštajni posjet veleposlanika Republike Albanije, Pellumba Qazimija...


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je, u utorak 15. travnja, u nastupne posjete veleposlanika Japana Keijija Idea i veleposlanika Mongolije Gunaajava Batjargala te u oproštajni posjet veleposlanika Republike Albanije, Pellumba Qazimija.

Veleposlanik Ide pozdravio je hrvatske aktivnosti u regiji jer pridonose miru, stabilnosti, ali i gospodarskom napretku cijele jugoistočne Europe. Naglasio je kako će se u svom mandatu koncentrirati na četiri područja: bilateralne odnose, zajedničko japansko-hrvatsku suradnju sa zemljama regije, suradnju Japana i Hrvatske u multilateralnim forumima, te na suradnju na području ljudskih prava i razvoja demokracije, naglasivši kako su zainteresirani za suradnju na području prevencije seksualnog nasilja u ratu, kao i pomoći žrtvama dodajući kako su spremni sudjelovati u osnivanju i radu međunarodnog fonda za pomoć žrtvama.

Ministrica Pusić pozdravila je interes japanske strane za projekt termoelektrane Plomin C, te izrazila zadovoljstvo brojem japanskih turista koji svake godine posjećuju Hrvatsku. Zahvalila je, također, na projektima humanitarne i razvojne pomoći i donacijama koje Japan već godinama provodi u Hrvatskoj te je upoznala je veleposlanika Idea s prekograničnim projektima koji se provode, kao i onima koji se planiraju, kao što je Jadranska Provansa, istaknuvši kako se i Japan može uključiti u te projekte.

Mongolski veleposlanik Gunaajav Batjargal čestitao je Hrvatskoj na punopravnom članstvu u EU te istaknuo dobre mongolsko-hrvatske odnose koji imaju vrlo dobar potencijal za još bolju suradnju posebno na području gospodarstva. Mvep Pusić naglasila je interes Hrvatske za intenzivnijim nastupom na tržištu Mongolije u području poljoprivrede, obrade hrane i drvne industrije, te posebno farmaceutike s obzirom veliki potencijal, posebno tvrtke Genera koja svoja veterinarska cjepiva izvozi u Mongoliju. Osim o bilateralnim odnosima, mvep Pusić i veleposlanik Batjargal razgovarali su također i o situaciji u široj regiji, posebno u Ukrajini.

Albanski veleposlanik Quazimi zahvalio je ministrici Pusić na višegodišnjoj odličnoj i konstruktivnoj suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i njom osobno te na kontinuiranoj podršci Albaniji na njenom putu prema europskim integracijama. Čestitao je na svim hrvatskim postignućima u proteklom razdoblju i naglasio kako njegova Vlada i ministar vanjskih poslova osobito cijene što Hrvatska čini za regiju. Ministrica Pusić je zahvalila veleposlaniku Qazimiju na unapređenju bilateralnih odnosa izvrsne te istaknula kako će Hrvatska nastaviti pružati podršku Albaniji na njenom putu prema europskim integracijama i založiti se za što skorije dobivanje kandidatskog statusa. Veleposlanik se osvrnuo i na odnos Hrvatske prema albanskoj nacionalnoj manjini te zahvalio na podršci i financijskoj pomoći. Osvrnuvši se i na stanje u regiji, Veleposlanik se složio s važnošću rješavanja statusa quo u BiH i čestitao ministrici na inicijativi koju je pokrenula.



Priopćenja