Nacionalni forum o pristupanju Europskoj uniji na temu „Reforma strukovnog obrazovanja u kontekstu usklađivanja s Europskom unijom“ održao je u Makarskoj

Nacionalni forum o pristupanju Europskoj uniji na temu „Reforma strukovnog obrazovanja u kontekstu usklađivanja s Europskom unijom“ održao je šesnaesti susret u srijedu, 10. listopada 2007. godine, u Makarskoj

U radu 16. susreta Nacionalnog foruma sudjelovali su ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Mladen Andrlić i državni tajnik za srednje obrazovanje u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Želimir Janjić, a okupljenima su se ispred županije i grada obratili zamjenik župana Luka Brčić i zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda.

Ravnatelj Diplomatske akademije MVPEI dr. Andrlić u svom se obraćanju osvrnuo na važnost sveukupnog i cijeloživotnog obrazovanja, te strukovnog obrazovanja kao jedne od sastavnica, za cjelokupni razvoj društva istaknuvši kako je društvo temeljeno na znanju i u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji prepoznato kao prioritet i jedan od preduvjeta za unapređenje konkurentnosti.

Na susretu Nacionalnog foruma u Makarskoj sudionici su raspravljali o hrvatskom kvalifikacijskom okviru te strategiji razvoja strukovnoga obrazovanja. Također među temama koje su dominirale raspravom bila je uspostava informacijskoga sustava za upravljanje strukovnim obrazovanjem te zakonska i institucionalna prilagodba sustava strukovnoga obrazovanja sukladno smjernicama i preporukama Europske unije. Tijekom rasprave naglašena je važnost usklađivanja strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada.

Nacionalni forum o pristupanju Europskoj uniji inicijativa je Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija kojom je cilj postići što bolju informiranost hrvatske javnosti o procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji i o toj temi potaknuti javnu raspravu u svim dijelovima hrvatskog društva. U radu Foruma sudjeluju predstavnici državne uprave, lokalne uprave i samouprave, akademske zajednice, nevladinih organizacija, privatnog sektora, medija i ostalih zainteresiranih skupina.



Priopćenja