Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu tijekom svog boravka u Sarajevu na svečanosti u povodu potpisivanja Sporazuma o aranžmanima Tajništva Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), sastala se s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sve

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu, 10. listopada 2007. godine, tijekom svog boravka u Sarajevu na svečanosti u povodu potpisivanja Sporazuma o aranžmanima Tajništva Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), sastala se s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dostignutim stupnjem bilateralnih odnosa dviju susjednih i prijateljskih zemalja, te je konstatirano kako će dvije strane nastaviti kontinuirani dijalog o otvorenim pitanjima na svim razinama.

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je potrebu usmjeravanja suradnje s političkih na pitanja vezana uz procese približavanja NATO-u i Europskoj uniji te je ustvrdila kako će Republika Hrvatska nastaviti pružati pomoć prenošenjem vlastitih iskustava u tim procesima. Također je izrazila podršku BiH u postizanju dogovora po pitanju reforme policije kao preduvjetu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Ministrica Grabar-Kitarović prenijela je potporu Vlade Republike Hrvatske obnovi ustavne rasprave, koja bi dovela do optimalnog ustroja zemlje za sva tri konstitutivna naroda, zajedničkim naporima političkih snaga u BiH i međunarodne zajednice, u atmosferi demokratskog dijaloga i bez političkog pritiska. Istaknula je da se Republika Hrvatska zalaže za ona rješenja koja će Hrvatima osigurati konstitutivnost i učinkovitu zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

Ministrica Grabar-Kitarović također je pozdravila izbor Sarajeva za sjedište Tajništva Vijeća za regionalnu suradnju te izrazila nadu da će uspostava tog tijela doprinijeti daljnjoj stabilizaciji područja jugoistočne Europe.



Priopćenja