MVP RH - Priopćenja za javnost

U sklopu redovitih konsultacija ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula danas je (petak, 24. siječnja 2003.) razgovarao s čelnim ljudima u hrvatskim diplomatsko – konzularnim predstavništvima u Bosni i Hercegovini. Pored veleposlanika prof. dr. Josipa Vrbošića i generalnih konzula RH u Banja Luci i Mostaru Ivana Lepoglaveca i Ratka Maričića razgovorima su bili nazočni i diplomati koji u našim predstavništvima pokrivaju područja gospodarstva, političkih odnosa, konzularnih pitanja i drugih djelatnosti.
Nazočni su istakli značaj nastavka politike dobrosusjedstva, kao sastavnog dijela hrvatske aplikacije za članstvu u EU i mir u regiji, kao i potpore RH u približavanju BiH euro-atlantskim integracijama.

U svojim su izlaganjima diplomatsko-konzularni predstavnici Republike Hrvatske u susjednoj Bosni i Hercegovini iznosili svoja viđenja odnosa između dvije države, kao i pitanja koja su od vitalnog interesa za hrvatski narod. Vrlo je važno, naglašeno je u razgovoru, da je Hrvatska sa BiH u posljednjih godinu dana potpisala desetak međudržavnih sporazuma, ali da je potrebno još više djelovati na pripremi i drugih Ugovora i Sporazuma koji će poboljšati do sada stabilne i dobre odnose. Ti se odnosi temelje na punom međusobnom uvažavanju teritorijalnog integriteta, suvereniteta i dobrosusjedstva kao i poklanjanju posebne pozornosti od strane RH za položaj Hrvata u BiH kao jednom od tri konstitutivna naroda.

Posebna pozornost posvećena je pitanjima gospodarske suradnje i djelovanju hrvatske gospodarske diplomacije. Hrvatska DK mreža učinit će svojevrsnu inventuru do sada napravljenog kao i prijedloge za poboljšanje te suradnje. Republika Hrvatska je prvi vanjsko-trgovinski partner Bosni i Hercegovini koja je jedan od najvećih vanjsko-trgovinskih partnera RH. Postoje brojne mogućnosti za kvalitativno i kvantitativno unapređenje gospodarske suradnje, a jedna od preduvjeta za to je i potpisivanje preostalih Sporazuma i Ugovora koji reguliraju

Tijekom razgovora ministra Picula s čelnim ljudima hrvatske DK mreže u BiH naglasak je stavljen na položaj hrvatskog naroda u BiH kao i iznalaženju putova za rješenje pitanja njihovog opstanka i ostanka u susjednoj državi. Ministar je upoznat s aktivnostima na osnivanju Hrvatskog kulturnog centra, kao i jačanju i širenju mreže drugih institucija. Oni trebaju biti središta okupljanja Hrvata preko kojih mogu ostvariti svoja prava po pitanju njegovanja hrvatskog svjetonazora i kulture.

Upozoreno je da još uvijek nije zadovoljavajući broj povratnika u njihove domove što je posebno vidljivo u povratku Hrvata na područje Republike Srpske. Uz postojeće mehanizme pomoći i potpore povratku Hrvata, kao što je na primjer pomoć u građevinskom materijalu povratnicima, predstavnici RH u BiH imaju zadaću iznalaziti i dodatne mehanizme kojima će se ta pomoć izraziti i u većem obujmu.



Priopćenja