MVP RH - Priopćenja za javnost

Ministar vanjskih poslova RH Tonino Picula sastao se danas u MVP RH s predsjednikom talijanske regije Furlanija – Julijska Krajina Renzom Tondom.

Predsjednik talijanske regije izrazio je punu podršku hrvatskoj politici i nastojanjima Republike Hrvatske da postane punopravni član EU. Govoreći o vrlo dobrim političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja i njihovih regija, Renzo Tonda izvijestio je ministra Piculu o promjeni u talijanskom Ustavu kojom se talijanskim regijama daje više prostora u kreiranju vanjske politike čime je upravo pokrajini Furlaniji-Julijskoj Krajini povjerena suradnja s Republikom Hrvatskom.

Uz potvrdu dobrih odnosa dviju zemalja, ministar Tonino Picula zahvalio se na podršci za ulazak Republike Hrvatske u punopravno članstvo EU, te naglasio važnost nacionalnih manjina kao poveznih spona između dvije države. Slijedom incidenta s talijanskom ribaricom u hrvatskim teritorijalnim vodama, ministar Picula je izrazio potrebu što skorijeg potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju incidenata na moru i suradnji na području marikulture.



Priopćenja