MVP RH i ministar Picula izražavaju sućut Vladi Srbije, kao i obitelji Zorana Đinđića...

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske i ministar Tonino Picula izražavaju sućut Vladi Srbije, kao i obitelji Zorana Đinđića koji je preminuo od posljedica ranjavanja u atentatu.

Vijest o atentatu na srbijanskog premijera Zorana Đinđića šokirala je hrvatsku javnost. Ovaj zločinački čin napad je na demokratske promjene koji se provode u susjednoj državi i predstavlja izazov za proces sigurnosti i stabilizacije u regiji.

Ministar Picula izražava svoje ogorčenje te vjeruje da su demokratski reformski potencijali srpskog društva toliki da će nastaviti započete reforme i pored ove teške tragedije. Pokojni srbijanski premijer Đinđić bio je sinonim za sve ono što je Srbija pokušala nadoknaditi u što kraćem roku a ubojice su prekinule njegov život koji je posvetio izgradnji jedne bolje, demokratske Srbije, Srbije kojoj u ovom trenutku treba ohrabrenje. Interes je njezinih neposrednih susjeda i Europske unije da ne stane na svom reformskom putu koji je svojim djelovanjem zacrtao premijer Đinđić. Napredak koji je, zahvaljujući i dr. Zoranu Đinđiću, napravljen u regiji posljednjih godina ne može se zaustaviti niti vratiti unazad.

Izražavajući sućut, u telefonskom razgovoru s potpredsjednikom Vlade Srbije Žarkom Koračem, hrvatski je ministar izrazio potporu Republike Hrvatske u demokratskom putu Srbije koji se ne može zaustaviti, te naglasio da se demokratske Vlade potpomažu poglavito u situacijama kao što je ova.Priopćenja