MVP izražava nezadovoljstvo napisima o Nevenu Jurici

U povodu učestalih napisa i komentara u pojedinim hrvatskim medijima o odluci Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, u dogovoru s Predsjednikom Republike i Predsjednikom hrvatske Vlade

Neven Jurica je zastupnik Hrvatskog sabora, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, iskusni diplomat i političar s nesumnjivim zaslugama za stvaranje i razvitak demokratske i neovisne Republike Hrvatske i njene službe vanjskih poslova. Ministarstvo odbacuje objede koje dio medija ovih dana donosi o zastupniku Nevenu Jurici, smatrajući ih potpuno neutemeljenim i neistinitim. Također su neozbiljne i neprikladne medijske spekulacije o mogućim reakcijama članova diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj ili mogućim reakcijama diplomacije Sjedinjenih Američkih Država u vezi s neautoriziranom i neslužbenom medijskom objavom imenovanja Nevena Jurice za budućeg veleposlanika u Washingtonu. Ministarstvo vanjskih poslova želi potpuno jasno potvrditi da tijekom dosadašnje službe zastupnika Nevena Jurice u hrvatskoj diplomaciji, dakle i tijekom triju veleposlaničkih mandata, nikada nije došlo do nikakve povrede dužnosti ili neprimjerenih postupaka, kako to danas želi prikazati dio hrvatskih javnih medija.

Postupak imenovanja i potvrđivanja veleposlanika je u tijeku i domaći mediji sasvim neuobičajeno nastoje utjecati, prejudicirati i tumačiti buduću autonomnu i službenu odluku američke strane na hrvatski prijedlog. Na takav način mediji ne stvaraju ozbiljnu sliku o Hrvatskoj i hrvatskoj vanjskoj politici pogotovo sada, u dijelu postupka koji niti u jednoj diplomaciji nije javan, pa ne bi trebao takvim biti niti u Hrvatskoj. Po završetku spomenute procedure mediji, naravno, imaju mogućnost i pravo iskazati svoje mišljenje o postupcima državnih organa, što je uostalom njihova imanentna javna dužnost u demokratskom društvu.

Priopćenja