Održan trilateralni sastanak

U Puli je 7. travnja 2004. održan trilateralni sastanak državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Hide Biščevića, državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Andreja Logara i državnog podtajnika za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Talijanske Republike Roberta Antonionea

Na sastanku je potvrđena važnost stalnog dijaloga o toj značajnoj temi i potreba za regionalnom suradnjom u području ekologije, ribarstva, zaštite mora i prirodnih resursa kao i važnost usklađivanja s politikom Europske unije. Hrvatska strana je prenijela uvjeravanja da je proglašenje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa motivirano isključivo potrebom zaštite dijelova Jadrana izvan nacionalne jurisdikcije, u skladu s politikom Europske unije i relevantnim dokumentima Europske komisije. Talijanska i slovenska strana su ponudile inicijativu o stvaranju zajedničke zone u sjevernom Jadranu, dok je hrvatska strana potvrdila da provedba odluke Hrvatskog sabora neće štetiti objektivnim interesima Italije i Slovenije. Razmotrena je mogućnost nastavka dijaloga o tom pitanju s Europskom komisijom u sklopu približavanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Dogovoren je nastavak razgovora trojice državnih tajnika, uz uvjerenje da će i predstojeći bilateralni susreti na visokoj razini također pridonijeti jačanju suradnje triju država uz politiku dobre volje, poštivanje međunarodnog prava i snaženje europskih vrijednosti.

Priopćenja