Pusić: Pitanje energetske neovisnosti važno je gospodarsko i političko pitanje

(Hina) - Pitanje energetske neovisnosti važno je gospodarsko, ali i političko pitanje, što se vidi i po ukrajinskoj krizi, ocijenila je na otvorenju energetskog foruma u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić...

(Hina) - Pitanje energetske neovisnosti važno je gospodarsko, ali i političko pitanje, što se vidi i po ukrajinskoj krizi, ocijenila je na otvorenju energetskog foruma u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Energetska politika postala je pitanje gospodarske i političke neovisnosti, temeljno pitanje slobode zemlje da donosi svoje odluke i osigura prostor u kojem će se njezini građani osjećati sigurno i slobodno", rekla je ministrica na otvorenju četvrtog Brown Foruma što se u srijedu i četvrtak održava u Zagrebu, a bavi se pitanjem energetske budućosti jugoistoka Europe.

"Tema nije mogla biti bolje izabrana", rekla je. "Prije godinu dana Hrvatska nije postojala na energetskoj karti Europe, a danas je bitna jer u ovome trenutku razvija tri energetska projekta: terminal za ukapljeni plin, istraživanje i eksploataciju podmorja Jadrana i južni pravac za dolazak azerbajdžanskog i istočnomediteranskoga plina u Europu, putem Transjadranskog plinovoda“, naglasila je ministrica.

"Sigurnost i budućnost ovoga dijela svijeta ovisi o temi o kojoj ćete vi na Brown forumu raspravljati", rekla je.

Po njezinim riječima, Hrvatska osigurava svoju energetsku sigurnost, a "to automatski znači i sigurnost za regiju i srednju Europu. Od Jadrana do Baltika to je novi izvorno europski izvor, dobavljač i pravac plina. Plin može postati element neovisnosti ovoga dijela Europe".

"To je i pitanje budućnosti Europe jer Europa bez sigurne i stabilne jugoistočne, istočne i srednje Europe ne postoji", rekla je ministrica. "To znači da Europa bez uspješne energetske politike ne postoji".

Svijet je isprepleten pa nema prave energetske neovisnosti, rekla je. "Nijedna zemlja nije izolirana i do kraja energetski neovisna, zato je i europsko partnerstvo dodatno važno, kao i njegova perspektiva širenja."

Po riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, "pred nama su veliki izazovi da pomognemo ne samo hrvatskome gospodarskom razvoju, nego i ovome dijelu Europe".

Brown Forum održava se u Hrvatskoj od 2011. u počast američkome ministru trgovine Ronaldu Brownu koji je u travnju 1996. poginuo u zrakoplovnoj nesreći kraj Dubrovnika dok je bio u misiji poticanja demokracije i trgovine u jugoistočnoj Europi.

Forum organiziraju američko veleposlanstvo, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska gospodarska komora.

 

Govor mvep Pusić na Ron Brown Forumu možete u cjelosti pročitati ovdje:
https://mvep.gov.hr/hr/ministarstvo/ministrica/govori-ministrice/govor-ministrice-na-ron-brown-forumu_,8598.html

 



Priopćenja