Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se sa zamjenicom pomoćnika državne tajnice u Uredu za Europske i Euroazijske poslove američkog State Departmenta Rosemary DiCarlo

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se na marginama ministarskog sastanka „Adriatic – Baltic – Atlantic”, u Splitu 13. listopada 2007. godine, sa zamjenicom pomoćnika državne tajnice u Uredu za Europske i Euroazijske poslove američkog State Departmenta Rosemary DiCarlo

U razgovoru su razmijenjena mišljenja o aktualnom stanju u jugoistočnoj Europi s posebnim osvrtom na razvoj pregovaračkog procesa o konačnom rješenju statusa Kosova, oko čega je naglašena potreba odmjerenog i uravnoteženog pristupa. Također su razmijenjena mišljenja o aktualnom političkom stanju u Bosni i Hercegovini.

Dio razgovora odnosio se na suradnju Republike Hrvatske i NATO saveza pri čemu je ona ocijenjena kvalitetnom i sadržajnom s perspektivom daljnjeg jačanja.

Ministrica Grabar-Kitarović izvijestila je sugovornicu o odnosu Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu (ICTY), pri čemu je izrazila stav Republike Hrvatske u pogledu nedavne presude ICTY-a trojici optuženim za ratne zločine u Vukovaru. S tim u vezi ministrica Grabar-Kitarović informirala je o planiranim aktivnostima predsjednika Vlade Republike Hrvatske i njegovom govoru pred Općom skupštinom UN-a.



Priopćenja