Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s makedonskim ministrom vanjskih poslova Antoniom Milošoskim

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom ministarskog sastanka „Adriatic – Baltic – Atlantic”, sastala se u 13. listopada 2007. godine u Splitu, u odvojenom susretu na marginama skupa, s makedonskim ministrom vanjskih poslova Antoniom Milošoskim

Ministrica Grabar-Kitarović i ministar Milošoski istaknuli su zadovoljstvo vrlo dobrim, prijateljskim odnosima dviju zemalja. Obostrano je izražen interes za nastavkom već uspostavljenog uspješnog dijaloga o svim važnim bilateralnim i multilateralnim temama.

U svjetlu konstatirane visoke razine suradnje ministrica Grabar-Kitarović i ministar Milošoski potpisali su „Sporazum o zaštiti hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj“, kojim sporazumom dvije države, u skladu s najvišim standardima uzajamno jamče visoku razinu zaštite prava dviju manjina.

Tim sporazumom uređuje se status hrvatske manjine u Makedoniji te se osigurava pravo na korištenje sredstava državnog proračuna Makedonije za razvoj kulturne autonomije, uključujući pravo na uporabu vlastitog jezika te očuvanje tradicijske kulture i običaja. Pored toga sporazum otvara mogućnost zastupljenosti u predstavničkim tijelima na svim razinama. Ujedno spomenuti sporazum dodatni je element, uz postojeći zakonodavni okvir Republike Hrvatske, koji se odnosi na zaštitu manjinskih prava.



Priopćenja