Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović i ministar Berislav Rončević predvodili su hrvatsko izaslanstvo na sastanku pod nazivom „Adriatic – Baltic – Atlantic”

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević predvodili su hrvatsko izaslanstvo na sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane država potpisnica Američko–jadranske povelje te triju baltičkih zemalja, održanom u Splitu 12. i 13. listopada 2007. godine pod nazivom „Adriatic – Baltic – Atlantic”

Ministri i sudionici na sastanku u Splitu razmijenili su poglede i iskustva zemalja u naprednoj fazi pristupanja u punopravno članstvo u NATO savezu u svjetlu idućeg NATO summita koji će se u travnju 2008. godine održati u Bukureštu. Na sastanku su ministri i sudionici razmotrili i stanje u regiji te razmijenili mišljenja oko buduće suradnje zemalja Američko-jadranske povelje u pogledu pristupanja NATO-u.

Na sastanku su razmatrane teme koje se tiču međunarodne suradnje u sigurnosnim pitanjima, u tom je kontekstu također pohvaljena netom završena vojna vježba Noble Midas za koju je utvrđeno da je provedena prema najvišim standardima. Sudionici sastanka također su razmotrili sigurnosnu situaciji u regiji s naglaskom na konačno rješenje statusa Kosova kao pitanja od iznimne važnosti za daljnji razvoj stabilnosti.

Sastanak je nastavak uspješnog uspostavljenog okvira za dijalog i razmijenu iskustava između zemalja Američko-jadranske povelje – Albanije, Hrvatske, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, te triju baltičkih država – Estonije, Litve i Latvije, koji je započeo u travnju 2006. godine na Brijunima, upravo na inicijativu Republike Hrvatske, i nastavljen u Talinu početkom 2007. godine.

Na sastanku u Splitu kao promatrači prisustvovali su i predstavnici zemalja sudionica Partnerstva za mir (Partnership for Peace – PfP) Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.



Priopćenja