Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s povjerenikom Europske komisije za unutarnje tržište i usluge Charliejem McCreevyjem.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u četvrtak, 20. rujna 2007. godine, s povjerenikom Europske komisije za unutarnje tržište i usluge Charliejem McCreevyjem

U razgovoru su razmijenjena mišljenja u svezi s aktualnim procesima razvoja unutarnjeg tržišta Europske unije. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako Republika Hrvatska, kao buduća punopravna članica Europske unije, pomno prati ta zbivanja te podržava nastojanja Europske komisije usmjerena prilagođavanju jedinstvenog tržišta potražnji proširene Europske unije, kao i promjenama koje donosi globalizacija.

Govoreći o aktualnom tijeku pristupnih pregovora Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ministrica je zahvalila na suradnji i potpori povjerenika McCreevyja i Glavne uprave za unutarnje tržište i usluge, te napomenula kako je to područje jedno od najvažnijih budući da obuhvaća šest poglavlja pravne stečevine Europske unije o kojima se vode pristupni pregovori. Izrazila je uvjerenje kako će se, pored do sada otvorenih četiri, uskoro otvoriti i preostala dva poglavlja s tog područja te zatvoriti poglavlje koje regulira pitanja intelektualnog vlasništva.

Povjerenik McCreevy izrazio je zadovoljstvo napretkom hrvatskih pregovora s Europskom unijom, posebno u području unutarnjeg tržišta i usluga.

Sastanku s povjerenikom McCreevyjem, uz ministricu Grabar-Kitarović, prisustvovao je i glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vladimir Drobnjak.



Priopćenja