Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović primila u službeni posjet Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, dr. Miroslava Lajčaka

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović primila je 1. listopada 2007. godine u službeni posjet Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, dr. Miroslava Lajčaka

Ministrica Grabar-Kitarović istaknula je kako Republika Hrvatska daje punu podršku demokratskim procesima i reformama koje za cilj imaju uključivanje Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracije te je izrazila zainteresiranost Republike Hrvatske za daljnjim razvojem intenzivnih odnosa u duhu dobrosusjedstva, prijateljstva i zajedničke europske suradnje. Republika Hrvatska se također zalaže za što brže rješavanje preostalih otvorenih pitanja u odnosima s Bosnom i Hercegovinom te je posebno zainteresirana za unaprjeđenje suradnje na projektima infrastrukture, kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

Republika Hrvatska podržava napore Visokog predstavnika Lajčaka za nastavkom demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini. U tom smislu ministrica Grabar-Kitarović je izrazila nadu kako će ustavne reforme rezultirati uređenjem države na dobrobit sva tri konstitutivna naroda, istaknuvši kako Republika Hrvatska podržava ustavno rješenje koje bi Hrvatima u Bosni i Hercegovini osiguralo jednakopravan položaj s druga dva naroda, štitilo njihove vitalne interese te im omogućilo pravedno sudjelovanje u radu institucija Bosne i Hercegovine.

Ministrica Grabar-Kitarović pozdravila je i određivanje Sarajeva kao sjedišta Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) te izrazila uvjerenje kako će RCC pridonijeti daljnjem jačanju suradnje zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).



Priopćenja