Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović boravila je u New Yorku, SAD, gdje je sudjelovala na otvaranju Opće rasprave 62. zasjedanja Opće skupštine UN-a

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović boravila je od 24. do 28. rujna 2007. godine u New Yorku, Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je sudjelovala na otvaranju Opće rasprave 62. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Tijekom boravka, ministrica Grabar-Kitarović održala je niz bilateralnih susreta, s ministrima vanjskih poslova Republike Gvajane, Sultanata Oman, Sirijske Arapske Republike, Republike Mozambik, Ruandske Republike, Sjedinjenih Meksičkih Država, Južnoafričke Republike, Laoske Narodne Demokratske Republike, Socijalističke Republike Vijetnam, Tuvalua, Eritreje, Barbadosa te Države Kuvajt.

Nakon bilateralnog susreta ministrice Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Ukrajine Arseniyja Yatsenyuka, potpisan je Plan suradnje na političkom, gospodarsko-trgovinskom i humanističkom području, a prilikom sastanka ministrice Grabar-Kitarović s ministrom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i suradnje Republike Mauricijus Madanom Murlidharom Dulloom potpisan je Sporazum o suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Ministrica Grabar-Kitarović također je sudjelovala na sastanku na vrhu Vijeća sigurnosti o Africi te se obratila sudionicima sastanka na vrhu posvećenom desetoj obljetnici Konvencije o kemijskom oružju. Prisustvovala je i na sastanku Pokreta nesvrstanih na ministarskoj razini kao i u radu ministarskog sastanka o zdravlju kao vanjskopolitičkom pitanju.

Isto tako, ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Američko-jadranske povelje (A3) te na zajedničkom sastanku s ministrima vanjskih poslova zemalja sudionica Partnerstva za mir - Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Srbije (A3 – B3).

Ministrica Grabar-Kitarović prisustvovala je večeri Frankofonije koju je organizirao ministar vanjskih poslova Francuske Republike Bernard Kouchner, a zadnjeg dana boravka u New Yorku, ministrica Grabar-Kitarović sudjelovala je i na sastanku Radne skupine žena lidera koji je organizirala državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Condoleeza Rice.



Priopćenja