Državni tajnik Hido Biščević, u svojstvu imenovanog glavnog tajnika Vijeća za RCC na prvoj sjednici Zajedničkog odbora zemalja članica moderniziranog i proširenog CEFTA ugovora

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević, u svojstvu imenovanog glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) u petak, 28. rujna 2007. godine, u Ohridu je sudjelovao, na poziv ministrice gospodarstva Republike Makedonije Vere Rafajlovske, na prvoj sjednici Zajedničkog odbora zemalja članica moderniziranog i proširenog CEFTA ugovora (CEFTA 2006)

U organizaciji Republike Makedonije, koja ove godine predsjeda CEFTA-om, održana je redovita sjednica Zajedničkog odbora zemalja članica CEFTA-e. Ovo je prva sjednica Zajedničkog odbora nakon stupanja na snagu novog, moderniziranog i proširenog CEFTA ugovora (CEFTA 2006), čije je sklapanje inicirala Republika Hrvatska. Uspješna provedba CEFTA-e od iznimne je gospodarske važnosti u sklopu priprema zemalja JIE za primjenu pravila integriranog tržišta EU.

Imajući u vidu da CEFTA 2006 predstavlja jednu od najznačajnijih inicijativa u jačanju regionalnog vlasništva nad procesima suradnje u jugoistočnoj Europi, pored ministara gospodarstava i trgovine zemalja potpisnica CEFTA 2006, koji sudjeluju u radu Zajedničkog odbora, na sudjelovanje na ovogodišnjem Zajedničkom odboru CEFTA 2006 pozvani su i visoki predstavnici Europske komisije te Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP-a). Na skupu u Ohridu bio je nazočan i dr. Erhard Busek, posebni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu.



Priopćenja