Ministri Grlić Radman i Krstičević predstavili četvrti stup prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU - "Europa koja je utjecajna"

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva obrane održana je Konferencija posvećena predstavljanju četvrtog stupa prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije...

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva obrane održana je Konferencija posvećena predstavljanju četvrtog stupa prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije “Europa koja je utjecajna”, na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Ministar Gordan Grlić Radman istaknuo je važnost prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i da Hrvatska preuzima kormilo EU-a u vremenu kada se ona suočava s izazovima migracija, sigurnosnim prijetnjama, klimatskim promjenama, gospodarskom nejednakošću i nepoznanicom Brexita: “Republika Hrvatska radit će na promicanju temeljnih vrijednosti Europske unije, demokraciji, vladavini prava, osobnim slobodama, borbi protiv korupcije te će osobiti naglasak staviti na jačanje Europske unije u svom neposrednom okruženju zbog mira, sigurnosti i stabilnosti”.

Govoreći o prioritetima hrvatskog predsjedanja, ministar Grlić Radman je naglasio da ćemo poticati proširenje te nastaviti promicati otvorenu i slobodnu trgovinu. “Pomoći ćemo našim susjedima na njihovom europskom putu. Jugoistok Europe ne smije ostati crna rupa usred kontinenta”, poručio je.

“Predsjedanje Vijećem Europske unije prilika je da damo vlastiti doprinos razvoju europskog projekta i za predstavljanje Hrvatske europskoj javnosti. To je prigoda za pokazati europski identitet Hrvatske, kao i hrvatski identitet Europe”, zaključio je ministar vanjskih i europskih poslova.

Ministar Damir Krstičević predstavio je prioritete i glavne aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva obrane, istaknuvši kako je predstojeće predsjedanje Vijećem Europske unije kruna sveukupnog rada Republike Hrvatske.

“Teme u području obrane na koje ćemo staviti naglasak bit će nastavak implementacije, konsolidacije i osiguravanje koherentnosti pokrenutih obrambenih inicijativa s naglaskom na izgradnji sposobnosti, zatim jačanje suradnje Europske unije i NATO-a, razvijanje istraživačke i industrijske dimenzije te jačanje napora Europske unije na prostoru jugoistoka Europe u području sigurnosti i obrane”, poručio je ministar zaključivši kako predsjedanje za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost.

Od obrambenih inicijativa ministar Krstičević istaknuo je Stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), Koordinirani godišnji pregled obrane (CARD), Europski obrambeni fond (EDF) te vojnu pokretljivost, poručivši kako je glavni cilj ovih inicijativa razvoj sposobnosti kroz suradnju, izbjegavanje dupliciranja i nepotrebnih trošenja kako materijalnih, tako i ljudskih resursa.

“Republika Hrvatska sudjeluje u šest PESCO projekata kroz koje razvija sposobnosti u području vojne pokretljivosti, logistike, odgovora na prirodne katastrofe, kibernetičke sigurnosti te pomorskog i NBKO nadzora”, istaknuo je.

Govoreći o suradnji Europske Unije i NATO-a, ministar je naglasio kako Republika Hrvatska obrambene inicijative EU vidi kao doprinos jačanju obiju organizacija: “Hrvatska će kao predsjedavajuća država poticati daljnje jačanje sadržajne i komplementarne suradnje EU i NATO-a”.

Rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac izrazio je dobrodošlicu svim okupljenima u ime 18 tisuća studenata osječkog sveučilišta dodavši kako prije 28 godina, za vrijeme Domovinskog rata, ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će Hrvatska danas biti na čelu EU-a.

Zamjenica gradonačelnika grada Osijeka Žana Gamoš istaknula je kako u gradu na Dravi žive 22 nacionalne manjine te je stoga Osijek pravi primjer multikulturalnosti Europe, a predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin kazao je kako je čast biti domaćinom današnje konferencije.

Ova konferencija u Osijeku uslijedila je nakon predstavljanja prioriteta u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a preostaje još jedna konferencija posvećena predstavljanju prioriteta u Varaždinu.



Priopćenja