Ministarstvo vanjskih poslova RH potvrđuje da je Dijanu Pleštinu Predsjednik RH postavio u diplomatsko zvanje veleposlanika u MVP

Potaknuto napisima u tisku te upitima novinara Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske potvrđuje da je savjetnicu ministru vanjskih poslova RH Dijanu Pleštinu 14. srpnja 2003. godine Predsjednik RH postavio u diplomatsko zvanje veleposlanika u MVP.

Razlog imenovanja gospođe Pleštine u diplomatsko zvanje veleposlanik u MVP leži u činjenici da će RH, zajedno s Australijom, na Petom sastanku država stranaka Otavske konvencije o zabrani protupješačkih mina od 14. do 19. rujna o. g. preuzeti supredsjedanje Odborom za skrb žrtava od protupješačkih mina. Gđa. Pleština supredsjedat će navedenim Odborom u ime RH. Hrvatska je imenovanjem veleposlanika za supredsjedatelja navedenog Odbora željela ukazati na značaj ove materije za RH kao zemlju koja je među prvima potpisala Otavsku konvenciju i koja se i sama suočava s problemom razminiranja.

Podsjećamo da se plaća gospođe Pleštine koju ona ostvaruje u Ministarstvu, kao i naknada za prijevoz i topli obrok, na temelju pismenog zahtjeva od 26. listopada 2000. godine, za cijelo vrijeme njenog angažmana u MVP-u uplaćuju na račun International Trust Fund for Demining and Victims Assistance – Međunarodnoj ustanovi za razminiranje i pomoć žrtvama mina.

Zvanje veleposlanika u MVP diplomatsko je zvanje (rang) i treba ga razlikovati od izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika kojeg u postupku predviđenom Ustavom imenuje predsjednik RH. Osoba u diplomatskom zvanju veleposlanika nema posebne ovlasti u predstavljanju RH za razliku od izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika koji je šef diplomatskog predstavništva RH u inozemstvu i predstavlja RH u državi primateljici ili međunarodnoj organizaciji.



Priopćenja