U Šmarjejškim Toplicama održan je sastanak hrvatskih i slovenskih stručnih izaslanstava...

Danas je u Šmarjejškim Toplicama u Sloveniji održan sastanak hrvatskih i slovenskih stručnih izaslanstava vezano za najavljenu namjeru širenja hrvatske jurisdikcije u Jadranu. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je gđa Andreja Metelko Zgombić, načelnica Odjela za međunarodno-pravne poslove Ministarstva vanjskih poslova RH, a slovensko izaslanstvo gđa Meta Bole, državna podtajnica i voditeljica Sektora za međunarodnopravne poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije.

Hrvatsko izaslanstvo je nastavno na ranije najavljeno moguće širenje jurisdikcije na Jadranu, prezentirano još na sastanku svih sredozemnih država u lipnju u Ateni, izložilo pravna stajališta i međunarodno-pravne argumente za širenje jurisdikcije koji se temelje na Konvenciji UN o pravu mora, a posebno na dijelu Konvencije koji se odnosi na isključivi gospodarski pojas. Širenjem hrvatske jurisdikcije doprinijelo bi se uspostavi održivog gospodarenja ribljim resursima te kvalitetnijoj zaštiti morskog okoliša, što su nesumnjivo pitanja i od zajedničkog interesa svih jadranskih zemalja. Hrvatska strana je ukazala na komplementarnost između širenja jurisdikcije i multilateralne suradnje, te da one poduzete zajedno jedino vode prema učinkovitoj zaštiti morskog bogatstva Jadrana. Slovenskoj strani je predan pisani materijal s hrvatskim stajalištima te je hrvatska strana izrazila nadu za što skorijim nastavkom dijaloga, ali na višoj političkoj razini kako bi se mogle raspraviti od zajedničkog interesa a vezana uz hrvatsko širenje jurisdikcije.

Slovenija je upoznata da će, slijedom zaključaka saborskog odbora za vanjsku politiku Hrvatski sabor o pitanju širenja jurisdikcije raspravljati sredinom listopada ove godine na svojoj zadnjoj sjednici u postojećem sastavu. Slovenija je potvrdila svoju suglasnost za sudjelovanje na multilateralnom sastanku svih jadranskih država na marginama pripremnom sastanka za ministarsku konferenciju o ribarskoj politici u Sredozemlju u Veneciji, a koji će se održati 23. rujna 2003. godine u Bruxellesu. Hrvatska strana izrazila je otvorenost za sve vrste bilateralnih i multilateralnih konzultacija.

Vezano za neriješeno pitanje razgraničenja teritorijalnog mora između RH i RS, hrvatsko izaslanstvo istaknulo je da se radi o pitanju koje je odvojeno i pravno različito od pitanja širenja jurisdikcije, te se založilo da bi se isto trebalo rješavati odvojeno i to po mogućnosti, kako je već ranije predloženo od hrvatske strane, od strane nekog međunarodnog tijela nadležnog za rješavanje sporova između država koje će donijeti obvezatnu odluku za obje države.



Priopćenja