Ministar Grlić Radman u radnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji

Ministar Grlić Radman u radnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak, 23. studenoga 2021. godine, u radnom posjetu Švicarskoj Konfederaciji, gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Ignazijom Cassisom.

Ministar je istaknuo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Švicarske, čvrsto usidrene na europskim vrijednostima, čemu svakako pridonosi i hrvatska zajednica u Švicarskoj.

Zahvalio je ministru Cassisu na donaciji 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera, koju je Švicarska uputila potresom pogođenim područjima na Banovini. U tom pogledu spomenuta je mogućnost daljnje suradnje nadležnih službi obje zemlje u području civilne zaštite.

Pozdravio je odluku Saveznog vijeća Švicarske od 1. listopada 2021. godine kojom, nakon pet godina primjene Protokola III. Sporazuma o slobodi kretanja sklopljenog s Europskom unijom, Švicarska Konfederacija neće zatražiti daljnje produženje prijelaznog razdoblja u kojem je bio ograničen pristup hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada. Time će hrvatski državljani od 1. siječnja 2022. biti izjednačeni s državljanima ostalih država članica Europske unije na švicarskom tržištu rada, što će dati novi zamah bilateralnim hrvatsko-švicarskim odnosima.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom provedbom švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji će se, kroz različite projekte, provoditi do kraja 2024. godine, a i nakon toga kada Švicarska bude isplatila drugi financijski doprinos kohezijskoj politici EU.  Ministri su razgovarali i o ukupnim odnosima EU-a i Švicarske.

Ministri su razmijenili mišljenja o migracijskim pitanjima, situaciji u Jugoistočnoj Europi i u Ukrajini, kao i o mogućnostima daljnjeg jačanja suradnje u multilateralnim formatima te veće gospodarske suradnje i investicija.

Razgovarali su, također, o reguliranju radnog statusa učiteljica hrvatske nastave u Švicarskoj. „Hrvatska nastava je od iznimne važnosti za održavanje i njegovanje, osim jezičnog, i hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta mlađih naraštaja hrvatskih iseljenika u Švicarskoj“, istaknuo je ministar Grlić Radman. Tijekom posjeta Švicarskoj, ministar je iskoristio prigodu i sastao se s predstavnicima hrvatske zajednice.

„Obilježavanje 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa iduće godine bit će prigoda za daljnje produbljivanje i proširenje švicarsko-hrvatskih bilateralnih odnosa“, završno je istaknuo ministar Grlić Radman.
 



Priopćenja